Fotod ja videod. Ratas palub riigisekretäril läbi viia uurimine, Järvik jääb esialgu ametisse (40)

Copy

Koalitsioonierakondade juhid kogunesid täna õhtul Stenbocki majja, et arutada maaeluminister Mart Järviku (EKRE) ümber tekkinud skandaale. Lõpliku laheduseni täna ei jõutud, peaminister Jüri Ratas (Keskerakond) palub riigisekretäril läbi viia uurimine.

Õhtul kella kuuest tulid Stenbocki majja kokku peaminister Jüri Ratas (Keskerakond), haridusminister Mailis Reps (Keskerakond), EKRE juht ja siseminister Mart Helme, rahandusminister Martin Helme (EKRE), Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ja välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa).

Pärast üle kahe tunni kestnud kohtumist tuli peaminister Jüri Ratas kella poole üheksa paiku ajakirjanike ette ja ütles, et palub riigisekretäril läbi viia uurimine. «Me arutasime, seis on loomulikult jätkuvalt keeruline, usaldus valitsuse liikmete vahel on tähtis ja oluline. Ma ütlesin koalitsioonipartneritele, et see küsimus vajab väga selget lahendust ja ma annan riigisekretärile ülesande, et ta teeks selgeks nii maaeluministri Mart Järviku kui ka tema nõunikuga seotud asjaolud, mis puudutavad nii PRIAt kui ka VTAd. Tuleb vaadata nii volituste andmist, tuleb vaadata huvidekonflikti, tuleb vaadata listeeriabakteri puhul, mis on olnud ministri sõnumid - kas ta on rääkinud tõtt või ta on rääkinud valet. Seda ma palun välja selgitada riigisekretäril.»

«Kui uurimisel selgub, et ta on eksinud või seal on kahtlusi, siis mina ei näe küll võimalust temaga edasi töötada,» lisas Ratas.

Ratas ütles, et riigisekretäri sõnul võivad uurimistulemused selguda kuni kümne päeva jooksul. «Ootame ära uurimise, see võtab aega nädal või kümme päeva ja siis tuleb lõplik lahendus,» ütles ta. «Täna ei ole sellele keerulisele situatsioonile lahendust.»​

Milline on koalitsiooni tervis? «Nii kaua kui koalitsioon suudab partnerite vahel pidada dialoogi, on koalitsioon tugev ja toimiv. Tänase õhtu seisuga koalitsioon suudab dialoogi pidada,» sõnas Ratas. «Mulle tundub, et täna on laual see, et koalitsoonipartnerid püüavad leida sellest ülikeerulisest situatsioonist väljapääsu. Kas see õnnestub või mitte, eks seda peavad näitama järgmised kümme päeva.»

Homme hommikul koguneb Keskerakonna laiendatud juhatus. «Ma lähen sinna sõnumiga, et ma töötan selle nimel, et koalitsioon suudaks sellest olukorrast välja tulla ja edasi oma programmilisi seisukohti Eestis ellu viia,» ütles Ratas.

Siseminister Mart Helme ütles enne kohtumist, et ta ei näe põhjust Järviku tagasiastumiseks ja ta ei ole ka arvestanud võimalusega, et Järvik taandub. «Meie näeme meedia poolt üles keerutatud tolmu, poolikuid ja moonutatud väiteid küll listeeriaskandaali, küll valetamise, küll korruptiivsete sidemete kohta. Me usaldame oma ministrit,» rääkis Helme. «Me ei näe mingit põhjust, miks me peaks meediakära peale ministri maha võtma.» Ta lisas: «kui tõepoolest tulevad uurimised, mis tõestavad mustvalgelt, faktiliselt ümberlükkamatult, et ta on millegagi hakkama saanud, siis on kõik selge. Aga praegu selliseid fakte ei ole.» Küsimusele, kuidas valitsuses töörahu taastada, vastas ta, et seda täna arutataksegi.

Isamaa juht Helir-Valdor Seeder ütles, et ei oska öelda, kas Järvik peaks tagasi astuma, sest selleks oleks vaja saada selgust faktides ja selles, milline on olnud ministri, nõunike ja ametnike roll. «Emotsioonide pinnalt langetada otsuseid ja öelda nii olulisi seisukohti välja, et üks või teine minister peab tagasi astuma, oleks kindlasti ennatlik,» sõnas ta. «Aga seda ma tahan küll öelda, et süüdistused, mis on esitatud ja etteheited, mis on tehtud, on loomulikult väga tõsised. Kuid neid tuleb kontrollida ja saada selgust.»

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) hinnangul on tegu segase olukorraga, kus on väga palju detaile ja esmalt on vaja tuua asjasse selgust. «Anda selgus otsustajatele, anda selgus avalikkusele ja selle pinnalt on võimalik otsustada,» kommenteeris ta. «Tuleb asju arutada, tuleb saavutada selgus, see on alus usaldusele. Kui on alus usaldusele, on võimalik rahulikult tööd teha. Olulisi asju on väga palju, mida teha.»

Peaminister Jüri Ratas ütles täna Rakveres ERRile, et ta pingutab selle nimel, et valitsus säiliks. «Ma usun, et kõik pingutavad täna, et leida lahendust, mina küll pingutan, sest see koalitsioon minu jaoks teenib neid soove ja eesmärke, mida Eestis läbi viia, mida Eestis muuta, mida Eestis panustada, ja see on laiapõhjaline koalitsioon, kuhu kuuluvad kaks konservatiivset erakonda ja üks vasaktsentristlik erakond,» rääkis Ratas. Reporteri küsimusele, kuidas ta hindab hetkeolukorda koalitsioonis, vastas Ratas «keeruline».

Peaminister Jüri Ratas kohtus maaeluminister Mart Järvikuga eile. Ratase sõnul kohtumine vastuseid ei andnud ja usaldust ei tõstnud. Kas Järvik jääb ametisse? «Eks seda tuleb siis arutada lähipäevadel koalitsioonipartneritega ja erakonnas sees,» ütles ta. «Andke nüüd natuke aega, eks siin läheb mõni päev aega ja tuleb neid teemasid edasi arutada.» 

Järviku enda hinnangul sai peaminister temalt kõikidele küsimustele väga konkreetsed vastused. «Mul oli kaasas pakk dokumente konkreetsete faktide ja tõendusmaterjalidega. Jüri ütles, et temal pole neid vaja, kui pakkusin talle neid jutu kinnituseks. Nii oli,» kirjutas Järvik sotsiaalmeedias.

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles