Levinud elustiilihaigus avastatakse enamasti siis, kui olukord on juba tõsine (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Ka väsimus võib keha kurnavast haigusest märku anda.
Ka väsimus võib keha kurnavast haigusest märku anda. Foto: Peter Werner/PantherMedia / Peter Werner

Teist tüüpi diabeet on krooniline haigus, mis mõjutab seda, kuidas keha metaboliseerib suhkrut ehk glükoosi, keha jaoks olulist kütuseallikat. Et sümptomid arenevad sageli aeglaselt, saadakse pahatihti haigusest teada alles siis, kui olukord on juba tõsine. 

Teist tüüpi diabeedi ohumärke selgitab portaalis Virtuaalkliinik Minudoc.ee perearst Sergey Saadi.

Insuliini toodab keha selleks, et reguleerida suhkru liikumist keharakkudesse. Teist tüüpi diabeet areneb siis, kui keha muutub insuliini vastu resistentseks või kui kõhunääre ei suuda toota piisavat insuliini kogust, mis soodustaks glükoosi liikumist rakkudesse. «Miks see juhtub, pole teada, kuigi geneetika ja keskkonnategurid, näiteks ülekaalulisus ja passiivne eluviis näivad olevat soodustavad tegurid,» kommenteeris Saadi.

Teist tüüpi diabeedi sümptomid arenevad aeglaselt

«Tegelikult võib teil teist tüüpi diabeet olla aastaid, aga te ei pruugi sellest teada,» ütles Saadi ja tõi välja haiguse sagedasemad sümptomid:

  • Suurenenud janu
  • Sage urineerimine
  • Suurenenud nälg
  • Soovimatu kaalukaotus. Siin tuleks arvestada, et põhjendamatu kaalukaotus ei teki kindlasti kohe alguses, kui diabeet on «algfaasis», vaid pigem siis, kui olete seda mingi aeg juba põdenud - vähemalt mitu kuud. Lisaks peaks kaalukaotusega kaasnema mõned ülaltoodud sümptomitest (janu, sage urineerimine, näljatunne, nahaprobleemid, jäsemete tundlikkushäired) - sellisel juhul peaks teil ja arstil tekkima kahtlus diabeedi suhtes.
  • Väsimus
  • Ähmane nägemine
  • Aeglaselt paranevad haavad
  • Sagedased nakkused (hingamisteed, nakkushaigused)
  • Mõned nahapiirkonnad võivad muutuda tumedamaks, tavaliselt kaenlaalustes ja kaelal

Diagnoosimata diabeedi puhul kahjustab veresuhkur salaja kõiki elundsüsteeme, mis võib põhjustada haavade ja kriimustuste paranemise aeglustumist, sagedasi naha mädapõletikke, silmapõhja ja nägemiskahjustust, sagedasi põiepõletikke, neerupuudulikkust tursete ja kõrgenenud vererõhuga, käte ja jalgade närvide kahjustust tundlikkushäirete ja püsivate valudega.

Loe diabeedi riskitegurite kohta rohkem Virtuaalkliinikust. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles