Helme: Vene eriteenistused kasutasid Swedbanki riikide mõjutamiseks (6)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Swedbank Eesti peakontor.
Swedbank Eesti peakontor. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Rahandusminister Martin Helme rääkis Rootsi lehele Dagens Industri antud intervjuus, et Vene eriteenistused on kasutanud Swedbanki mitme riigi destabiliseerimiseks.

Samuti väitis Helme, et rahapesu toimus Swedbanki teadlike valikute tõttu, kuna riskijuhtimise protsessides oli selgusetu, kes täpselt vastutab.

«Üks asi, millega me rahul pole, on fakt, et Swedbank ei rääkinud finantsinspektsioonile tõtt. Nad kas hoidsid infot kinni või andsid eksitavat teavet. Ma ei oska öelda, kas nad tegid seda sellepärast, et nad keeldusid seda uskumast või oli see teadlik valik. Fakt on see, et Swedbank polnud eelmise juhtkonna ajastul Eesti finantsinspektsiooniga aus ning see on tõsine probleem,» rääkis Helme.

Ta möönis, et uue juhtkonnaga on Swedbanki suhtumine paranenud.

Samuti mainis ta lootust saada USA trahve Eesti riigikassasse. «Näeme end peamiste ohvritena, seega arvame, et kui see lõpeb trahvidega, siis oleks loogiline, et oluline osa sellest antaks Eestile,» ütles Helme.

Rahandusministri sõnul oli probleemne ka panga klientide valik. «Otse öeldes olid paljud neist kahtlase taustaga oligarhid, kellest osa olid kahtluse kohaselt rahvusvaheliste sanktsioonide all,» ütles Helme ja lisas, et Swedbanki uurimises on leitud seoseid Vene salateenistuse ja terrorismiga.

Swedbank keeldus Dagens Industrile Helme väiteid kommenteerimast.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles