Eestis eristub kolm konglomeraati

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Jüri Käo, Andres Järvingu, Enn Kunila ja Indrek Vanaselja asutatud NG Investeeringute portfelli kuulub mitukümmend ettevõtet, nende hulgas Selveri kett. Grupi kogukäive kasvas eelmisel aastal viis protsenti, 822,5 miljoni euroni ning kogukasum oli 20,9 miljonit eurot.
Jüri Käo, Andres Järvingu, Enn Kunila ja Indrek Vanaselja asutatud NG Investeeringute portfelli kuulub mitukümmend ettevõtet, nende hulgas Selveri kett. Grupi kogukäive kasvas eelmisel aastal viis protsenti, 822,5 miljoni euroni ning kogukasum oli 20,9 miljonit eurot. Foto: Tomi Saluveer/Lõuna-Eesti Postimees

Eestis ei ole seesuguseid võimsaid investeerimisgruppe nagu rootslaste Wallenbergi äridünastia, kes kontrollib selliseid Rootsi tööstusgigante, nagu Ericsson, Electrolux, ABB, SAS ja mitu teist. Meie suuremad ettevõtted kuuluvad peamiselt välismaalastele, aga siiski joonistub välja kolm kohalikku investeerimisgruppi: NG Investeeringud, Infortar ja UP Invest.

Kõige vanem ja kõige suurem on 1994. aastal asutatud NG Investeeringud. Jüri Käo, Andres Järving ja Enn Kunila asutasid koos tänaseks meie hulgast lahkunud Indrek Vanaseljaga Norma erastamiseks firma nimega Norma Liikmete AS (praegu NG Investeeringud), mis omandas 66 protsenti Norma aktsiatest. Peale kolme suuromaniku on investeerimisfirmal mitusada väikeaktsionäri.

NG investeeringute portfelli kuulub mitukümmend peamiselt toidutööstus-, kaubandus- ja kinnisvaraettevõtet, millest tuntumad on Selver, Liviko, jäätisetootja Balbiino, mööblitootja Kitman Thulema. Grupi kogukäive kasvas eelmisel aastal viis protsenti, 822,5 miljoni euroni ning kogukasum oli 20,9 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles