Le Monde: Vene spioonid kasutasid Prantsuse alpikuurorti baasina (5)

Copy
Prantsuse Alpid Chamonix' lähistel.
Prantsuse Alpid Chamonix' lähistel. Foto: Erik Feferberg/AFP/Scanpix

Üle kümne Euroopas operatsioone läbi viivasse Vene sõjaväeluure eliitüksusse kuuluva spiooni kasutas Prantsuse alpipiirkonda tagalabaasina, kirjutas ajaleht Le Monde kolmapäeval.

Briti, Šveitsi, Prantsuse ja USA luure selgitas välja 15 Vene sõjaväeluure GRU üksuse 29155 liiget, kes tegutsesid aastatel 2014–18 mitmel pool Euroopas.

Kõik nad peatusid mingil ajal Šveitsi ja Itaalia piiri lähedal Prantsuse Alpides Haute-Savoie' departemangus, kõige sagedamini Chamonix'is, Évianis ja Annemasse'is.

Le Monde avaldas üksuse 15 liikme nimed, öeldes, et sellega lisandub viis nime juba varem Bellingcati ja Insideri avaldatud nimekirjale.

Lääne luureteenistused hakkasid Vene luurajate tegevust tagasiulatuvalt uurima pärast Sergei Skripali mürgitamist 2018. aasta märtsis Inglismaal Salisburys.

Suurbritannia ja tema liitlased süüdistavad topeltagent Skripali tapmiskatses Kremli, kes eitab seda kategooriliselt.

Uuritud luureüksus tegutses aktiivselt ka Bulgaarias, Moldovas ja Montenegros.

Ajalehe andmetel käis mõni agent Prantsusmaal korduvalt, teised vaid kord või kaks. Haute-Savoie's peatusid pikemalt Aleksander Petrov ja Ruslan Boširov. Need on Skripali mürgitamiseks süüdistatavate GRU agentide varjunimed.

Lääne luureteenistused ei ole seni leidnud mingeid Vene agentidest Prantsusmaale maha jäänud materjale ega relvi. Nende kohalolekut tõendavad aga söögi- ja elukohad ning piirkonnas tehtud ostud.

«Kõige tõenäolisem hüpotees on, et see oli kõigi üksuse 29155 Euroopa salaoperatsioonide tagalabaas,» ütles kõrge Prantsuse luureametnik Le Monde'ile.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles