Jõhvis esineb üks stiilsemaid Straussi-interpreete

Põhjarannik
Copy
Peter Guth haarab muusikute ja publiku tähelepanu, dirigeerides Johann Straussi stiilis, st paralleelselt viiulimänguga.
Peter Guth haarab muusikute ja publiku tähelepanu, dirigeerides Johann Straussi stiilis, st paralleelselt viiulimänguga. Foto: Strauss Festival Orchestra Vienn

13. veebruaril esineb Jõhvi kontserdimajas Viini sümfooniline Straussi festivaliorkester. Tänu Peter Guthi kaasahaaravale dirigeerimisele on see kontserdielamus, mis sobib nii klassikalise muusika kogenud austajaile kui ka neile, kes selle muusikaga esimest korda tutvust teevad. 

Peter Guth, keda on nimetatud Strausside muusika üheks stiilsemaks tänapäevaseks esindajaks, on üle maailma tuntud tänu Straussi muusika esitamisele talle omasel unikaalsel viisil.

"Nagu Strauss"

Guth haarab muusikute ja publiku tähelepanu, dirigeerides Johann Straussi stiilis, st paralleelselt viiulimänguga. Guth täidab lava liikumise ja ruumi huumoriga, muutes kunstiliselt sügava muusikalise kogemuse samal ajal lõbusaks kontserdielamuseks. 

Dirigent Guth külastab Eestit teist korda. "Ootan väga Eesti publikuga taaskohtumist, sest siinse publiku soe vastuvõtt on mul eelmisest korrast hästi meeles," ütleb Guth. Kontserdil tulevad esitamisele tuntud Straussi dünastia, Joseph Lanneri, Carl Michael Ziehreri ja Robert Stolzi muusikateosed. Kontserdil kuuleb ka kuulsat ja armastatud muusikapala "Ilusal sinisel Doonaul". 

Pärast hariduse omandamist Viini muusika- ja esituskunstide akadeemias õppis Guth kolm aastat koos David Oistrahhiga Moskva Tšaikovski-nimelises konservatooriumis. 2007. aastal sai Guthist esimene külalisdirigent Peterburi muusikalise komöödia teatris, kus ta dirigeerib operette ja iga-aastaseid galakontserte, millest võtavad osa maailmakuulsad artistid. Pedagoogilises töös on ta hinnatud oma viiuliõppe tänapäevaste metoodikate pärast ning tema muusikaline uuendusmeelsus väljendub ka tema kontsertides.

Tuttav aastavahetuse kontsertidelt

"Guthi seltsis möödub kaks tundi kvaliteetset klassikalist muusikat nii kiiresti, et kui tavaliselt võib publiku seas näha nii mõndagi tööpäevast räsitud tukkujat, siis mitte saalis, kus juhatab Guth. Kogenud Viini muusika eksperdi ja meelelahutaja seltsis on nauditav kontserdikogemus garanteeritud nii kogenud klassikalise muusika kõrvadele kui ka alles alustavatele muusikahuvilistele," ütleb korraldaja.

1978. aastal Peter Guthi asutatud Viini sümfooniline Straussi festivaliorkester on eriline, sest paljude Viini sümfooniaorkestrite seas on kollektiiv üks väheseid, kellel on au juba viimased 20 aastat anda traditsiooniline uusaastakontsert Viini kontserdimajas. Viini aastavahetuse kontserdid on ühed oodatumad suursündmused miljonitele muusikasõpradele üle maailma. Tänaseni esineb rahvusvaheliselt tuntud orkester Viini muusika originaalse interpretatsiooniga nimekates kontserdisaalides üle maailma, Euroopast Jaapani, Hiina ja Lõuna-Koreani. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles