Kaja Kallas: valitsusel peaks olema plaan, kuidas Ida-Virumaal tööstuspööret teha

Erik Gamzejev
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kauaaegse peaministrierakonna ja praeguse suurima opositsioonijõu Reformierakonna poliitikud räägivad üha valjema häälega, et Eestil ei tasu enam panustada põlevkivitööstusesse, vaid Ida-Virumaa tuleb üle viia uuele nüüdisaegsele majandusele. Põhjarannik püüdis erakonna esimehelt Kaja Kallaselt teada saada, milline on Reformierakonna plaan selleks.

Kuidas sai tekkida selline olukord, et Ida-Virumaal on kadunud aasta jooksul ligikaudu tuhat hea palgaga töökohta ja Eesti, kes seni oli elektri eksportija, peab nüüd poole vajaminevast elektrist sisse ostma, kusjuures turult, kuhu tuleb probleemideta sisse Venemaa kvoodivaba elekter? 

Kui 2010. aastal tehti otsus rajada uus [Auvere] põlevkivielektrijaam, siis ma kirjutasin, et kui vaatame Euroopa ja ka globaalsemaid trende, siis pole see võib-olla kõige mõistlikum ja peaks mõtlema jätkusuutlikumaid plaane. Oli teada, et avatud turul liigub elekter sinna, kus on odavam hind, ja kui teame, et elektri tootmise kulule tuleb juurde CO2 kvoodi hind, siis põlevkivielekter ei ole enam odav elekter. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles