Vaheajal viirusepiirkondades olnud lapsed jäävad paariks nädalaks koju

Erik Gamzejev
Copy
Ida-Virumaal on koroonaviiruse tuvastamise võimekus Ida-Viru Keskhaiglal. Reede hommikuse seisuga ei ole Ida-Virumaal ühtegi nakkusjuhtumit tuvastatud.
Ida-Virumaal on koroonaviiruse tuvastamise võimekus Ida-Viru Keskhaiglal. Reede hommikuse seisuga ei ole Ida-Virumaal ühtegi nakkusjuhtumit tuvastatud. Foto: Ülo Veldre / Ida-Viru keskhaigla

Koolilastel ja täiskasvanutel, kes puhkasid lõppeval vaheajal Itaalias või teistes koroonaviiruse leviku riskipiirkondades, ei soovitata peiteajal ehk kahe nädala jooksul kodunt välja tulla.

Jõhvi vene põhikooli direktor Irina Šulgina sõnas, et täielikku ülevaadet, kus lapsed koolivaheajal puhkasid, praegu ei ole. "Kuid panime kooli stuudiumisse [kooli siseveeb] teate, et vanemad, kes käisid lastega vaheajal selle viiruse riskipiirkondades, annaksid sellest kohe teada ja jälgiksid soovitusi," sõnas ta.

Põhja-Itaalias puhkab Ida-Viru lapsi 

Šulgina teab, et vähemalt üks nende kooli õpetaja oli sel nädalal perega Põhja-Itaalias. "Kirjutasin talle, et ta jääks 14 päevaks koju ega tooks ka oma lapsi kooli ning konsulteeriks oma perearstiga. Usume, et temaga on kõik korras, aga praeguses olukorras tasub pigem ettevaatlik olla," sõnas ta, märkides samas, et teadaolevalt käivad nende koolist niinimetatud suusavaheajal välismaal puhkamas vaid üksikud pered.    

Üks Jõhvi lapsevanem rääkis, et tema laps on koos isaga praegu Itaalias ja tema teada on seal siit kandist teisigi lapsi. "Sellises olukorras tuleb käituda vastutustundlikult. Seepärast ütlesingi ka lapsele, et ta jääks kaheks nädalaks igaks juhuks isa juurde ja kooli ei läheks. Loodan, et koolid arvestavad oma õppeprotsessi korraldamisel lastega, kes ei saa kaks nädalat kooli tulla," sõnas ta. 

Irina Šulgina kinnitas, et ka kodus olevatel lastel on interneti vahendusel võimalik suur osa koolitööst kaasa teha. "Selleks on võimalused olemas ja vajaduse korral kindlasti kasutame neid," sõnas ta.  

Koroonaviiruse kahtlus osutus gripiks 

Ida-Viru keskhaigla on üks neljast Eesti haiglast, mis on kohandatud koroonaviirusega haigete vastuvõtmiseks. Haigla kommunikatsioonijuht Ülo Veldre ütles, et reede hommikul toodi kiirabiga haiglasse ja paigutati erakorralise meditsiini osakonna (EMO) isolaatorisse koroonaviiruse kahtlusega keskealine Saksamaa meeskodanik, kes oli Eestis olnud kolm päeva. Haiglas tuvastati tal gripp ja tal lubati haiglast lahkuda. 

"Terviseameti juhendi kohaselt kasutasid meedikud patsiendiga suhtlemisel isikukaitsevahendeid. Personal tegutses haiglasisese juhendi järgi: kuna patsient ei olnud viimase 14 päeva jooksul koroonaviiruse nakkusohtlikkus piirkonnas viibinud, võeti esmalt analüüsid gripi ja RS-viiruste suhtes," selgitas Veldre. 

Tema sõnul on viimastel päevadel EMOsse tulnud mitmeid inimesi, kes on end halvasti tundes soovinud lasta kontrollida, ega nad koroonaviirusesse ole nakatunud. "Selliste kahtluste puhul ei tohiks ise tulla ei EMOsse ega ka mitte perearsti juurde, kuna nii võib tekkida oht viiruse levitamiseks. Helistada tuleks esmalt perearsti nõuandeliinil 1220 või kui kehv seisund süveneb, siis häirekeskusesse numbril 112. Kui vestluse käigus selgub, et inimene on olnud riskipiirkonnas ja tal on viiruse sümptomid, siis toimetatakse ta haiglasse kiirabiga, mille töötajad kasutavad ohutusvahendeid," sõnas ta. 

Veldre sõnul on Ida-Viru keskhaiglas olemas samuti spetsiaalsed kaitsevahendid ja isolaatorid, kuhu on võimalik koroonaviiruse kandjad paigutada.  

Viiruse riskipiirkonnad olid 27. veebruari seisuga terviseameti teatel Hiina Rahvavabariik ja Põhja-Itaalia (Lombardia, Veneto, Emilia Romagna ja Piemonte regioonid), Iraan, Jaapan, Singapur ning Lõuna-Korea.  

Perearstide kümme käsku uue koroonaviiruse taustal

1. Säilita rahu ja kaine mõistus!

2. Jälgi ja järgi terviseameti kodulehel antavaid juhiseid! Terviseamet uuendab infot iga päev mitu korda päevas. Välismaised soovitused ei pruugi Eestis olla sobivad.

3. Hügieen: kätepesu! Hoia haigetest aupaklikku kaugusse! Köhides ja aevastades kata suu ja nina käsivarrega, pärast pese kohe käsi. Kasutatud taskurätt viska kohe prügikasti!

4. Kui oled terve, siis võid elada harilikku elu edasi ka siis, kui oled käinud reisil maades, kus koroonaviiruse juhtumeid on juba esinenud. Sümptomiteta inimeselt nakkust saada on äärmiselt ebatõenäoline.

5. Kui haigestud, jää koju!

6. Ravi end nii, nagu sa ravid igal muul juhul, kui oled viirushaigusesse haigestunud: puhka, vajaduse korral langeta palavikku, kasuta muid sümptomeid leevendavaid ravimeid. Need ei kiirenda paranemist, kuid muudavad enesetunde paremaks.

7. Haigestumise korral võta ühendust oma perearstikeskusega või helista 1220 − see on tasuta ja ööpäev läbi töötav perearstide nõuandetelefon.

8. Perearstikeskusse mine kohale vaid siis, kui oled perearstikeskusest selleks juhised saanud.

9. Kutsu kiirabi järgmistel juhtudel:

- valu rinnus, õhupuudus, hingamisraskused;

- teadvushäired, segasusseisund;

- äärmine jõuetus.

10. Haigus on ohtlikum eakatele inimestele ja krooniliste haiguste põdejatele (diabeedi, hingamisteede krooniliste haiguste ja südamepuudulikkuse korral), samuti vähihaigetele ja immuunsüsteemi pärssivat ravi saavatele inimestele. Pöördu pigem varem kui hiljem!

Allikas: Eesti perearstide selts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles