JUHTKIRI Võim peaks näitama eeskuju

Põhjarannik
Copy
Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Möödunud aastal lõi kogu Eestis laineid Jõhvi volikogu istung, millel peale volikogu esimehe Eduard Easti ei osalenud ühtegi volikogu liiget. Tookordsele istungile, kus päevakorras oli vallajuhtide umbusaldamine, ei ilmunud opositsioon ega koalitsioon ning volikogu esimees pidas istungi üksi maha. 

Sel neljapäeval võib aga juhtuda sama lugu, kus peale Easti ei tule istungile samuti kedagi või peaaegu mitte kedagi. Sest riigis on koroonaviiruse leviku tõttu eriolukord ning soovitatav on ära jätta kõikvõimalikud kogunemised. Ja riskide mõttes ei ole erandeid, olgu tegemist rahvatantsurühma prooviga või volikogu istungiga. Sellest hoolimata on volikogu esimees istungi vallamaja saali kokku kutsunud, andes siiski inimestele võimaluse saata oma hääl arvuti teel. See viimane muidugi ei jäta saadikutele võimalust otseselt istungist osa võtta: esitada küsimusi, osaleda diskussioonis jne. 

Jõhvi volikogus on 21 liiget, tavaliselt osaleb istungitel ka vallavalitsus, samuti vallavalitsuse ametnikud. Nii et me ei saa rääkida olematust riskist.

Teadaolevalt on Easti otsus volikogu kokku kutsuda tekitanud selle liikmetes nõutust ja rahulolematust. Sest kui avalik võim on rahvale teada andnud, et parim kaitse viiruse leviku eest on vähendada kontakte, ning seetõttu on ära jäetud enamik üritusi, suletud avalikud asutused ning inimestel soovitatakse kodus istuda, ei mõju need üleskutsed kuigi veenvalt, kui võim ise vastupidi käitub. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles