JUHTKIRI Koolitoit ja õpilaste lahterdamine

Põhjarannik
Copy
Koolitoidu jagamine Narva Soldino gümnaasiumis.
Koolitoidu jagamine Narva Soldino gümnaasiumis. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Eestis koroonaviiruse leviku tõttu kehtestatud eriolukord on väldanud juba üle kolme nädala ning kolm nädalat on kinni olnud ka kõik õppeasutused. Seetõttu kerkib aina rohkem küsimus sellest, kuidas omavalitsused on lahendanud lastele koolitoidu andmise, milleks on riik neile ju raha eraldatud. Väga erinevalt.

Ida-Virumaal on kolmes suuremas linnas lähenetud väga mõistvalt ja hoolivalt, andes võimaluse saada koolisööki toidupakkide näol kõigil peredel, kes seda tahavad.

Teistsugust lähenemist näitavad need omavalitsused, kes ütlevad, et nemad aitavad ainult neid, kellel see vajadus on ja kes sellest teada annavad. Ent pandeemiaga seotud olukord ja sellest tulenev seisak venib üha pikemaks ning ka peredes annab see üha rohkem tunda ka majandusliku poole pealt. Kui omavalitsus seab küsimuse nii, et kes hakkama ei saa, tulgu küsigu meilt süüa, siis on selge, et paljud seda ei tee, isegi kui nende majanduslik olukord on keeruline, kuna paljudele inimestele pole see vastuvõetav. Ja tegelikult ei pruugigi omavalitsused praeguses olukorras enam omada adekvaatset pilti sellest, missugune on perede toimetulek. 

Tänases Põhjarannikus saate lugeda poleemikast, mis on selle teema ümber tekkinud Jõhvis. 

Samuti käesolevas lehes ilmunud intervjuus kiidab vabariigi president Kersti Kaljulaid omavalitsusi, kes ei lahterda lapsi koolitoidu järgi, vaid annavad kõigile võimaluse. See teema saab kindlasti aina aktuaalsemaks, mida kauem kestab eriolukord ja mida raskemaks muutub inimeste majanduslik toimetulek.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles