JUHTKIRI Koroonavõitlus pole veel läbi

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Koroonaviiruse testimise telk Ida-Viru keskhaigla juures.
Koroonaviiruse testimise telk Ida-Viru keskhaigla juures. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kevade edenedes on ka uute koroonanakkuste arv hakanud langema. Suur plahvatus, mida kardeti, tundub, jäi ära ning aina rohkem räägitakse normaalellu naasmisest. 

Haridusministeerium annab signaale, kuigi segaseid, koolide taasavamisest, aina julgemalt räägitakse ka väiksemate ürituste plaanimisest, vanemad toovad aina julgemini oma lapsi lasteaedadesse ning aina kindlamas kõneviisis räägib valitsus ka kaubanduskeskuste taasavamisest. 

See kõik on muidugi rõõmustav ja lisab optimismi, sest ei teadnud ju kriisi alguses mitte keegi, kuidas viirus meie maal käituma hakkab ning mismoodi ühiskond võtab omaks karmid käitumisnormid, millega me siiani kunagi polnud kokku puutunud. See oli esimene kord, kui valitsus kuulutas välja eriolukorra. 

Ent liigne eufooria võib olla ohtlik ja normaalse elurütmi taastamisega ei tohi kiirustada. Nagu ütles eriolukorra juht, peaminister Jüri Ratas: parem oodata kuu aega kauem kui otsustada üks päev varem. Sest viirus on ikkagi meile vähetuntud ja võib käituda salakavalalt.

Näeme ju Hiinas ja mujalgi, kus juba jõuti võidurõõmu nautida, uusi koroonaplahvatusi. Nagu ka Eestis. Meenutagem kas või Tartu tudengite ühiselamupeo juhtumit. Ka meil Ida-Virumaal polnud mitu päeva ühtegi uut nakatunut, ent siis nad tulid jälle. Kiviõli lasteaia juhtum teeb aga eriti ärevaks, sest me ei tea, kas tegemist on uue nakkuskoldega ja kui on, siis missugused on selle mõõtmed.    

Viiruse puhul räägitakse aga üha rohkem selle mõjust majandusele. Tänasest lehest saate lugeda, kuidas riik töötukassa vahendusel kõrge tööpuudusega Ida-Virumaal praeguses olukorras tegutseb. Ja tõepoolest, nagu ütleb kohalik töötukassa juht Anneki Teelahk, on meie olukord eriline, sest meid kui põlevkiviõli tootvat maakonda on lisaks koroonakriisile tabanud ka ülemaailmne naftakriis. Kui siia lisada veel sellele eelnenud põlevkivienergeetikakriis, siis ei tohiks küll kellelgi kahtlust olla, et Ida-Virumaa vajab praegu erilist tuge ja tähelepanu.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles