Aleksei Naumkin Jõhvi põhikooli kolimisest: vallavalitsusel on plaan A ja plaan B, aga ma ei taha seda täna arutada

Põhjarannik
Copy
Jõhvi abivallavanem Aleksei Naumkin.
Jõhvi abivallavanem Aleksei Naumkin. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvis pole siiani teada, kus hakkavad Jõhvi põhikooli ligemale 600 õpilast õppima alates sügisest, mil praegune koolimaja lammutakse ja algab kaks aastat kestev  uue maja ehitus. Abivallavanem Aleksei Naumkin kinnitab, et vallavalitsusel on plaanid olemas, aga ta pole nõus neist rääkima.

Algul mõeldud asenduspind Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse A-korpuses osutus hallitusseente ja majavammi vohamise tõttu selleks kõlbmatuks. Kõrvale jääb ilmselt ka idee püstida ajutised õpperuumid moodulmajadest, kuna nende rentimine on arvatust kallim. Suure tõenäosusega tuleb osal lastel hakata koolis käima õhtuses vahetuses, millele on aga vastu kooli hoolekogu.

Jõhvi põhikooli kolimisega seotud küsimus oli 29. aprillil toimunud vallavolikogu haridus- ja noorsookomisjoni istungi päevakorras, kuid lahendusele lähemale ei liigutud ka selle arutelu käigus.  Abivallavanem Aleksei Naumkin väitis istungil, et vallavalitsusel on olemas nii plaan A kui ka plaan B, aga ta ei soostunud neid istungil avama. 

Põhjarannik avaldab komisjoni istungi protokolli

Jõhvi põhikooli direktor Liina Mihkelson: Igal kolmapäeval toimuvad koosolekud, juulis peaks algama koolimaja lammutamine. Üllatavalt selgus  märtsi lõpus, et pole, kuhu kolida. Uuringute käigus selgus, et kutsekooli ruumid, kuhu pidime kolima,  on hallitust täis ja lapsi sinna viia ei tohi.

Esmaspäeval toimus kooli hoolekogu koosolek, kus seda teemat arutati.

Vallavalitsus on välja pakkunud, et Päikesekiirde [endine lasteaed Sompa tänaval, kus tegutseb puuetega laste päevakeskus] võivad kolida lihtsustatud ja abiõppel olevad lapsed, samuti on pakutud hoonet aadressil Viru 5 [kunagine ringkonnakohtu hoone, kus viimati tegutsesid maaeluministeeriumi asutused],  seal on ruumi vähe, kuid on võimalus vaheseinu lammutada ja midagi ringi korraldada. Viru 5 hoovis on suur maatükk.

Liina Mihkelson: "Mitmed lastevanemad on lubanud vahetada kooli, kui õppetöö hakkab kahes vahetuses toimuma." 

Kooli hoolekogu koosolekul pakuti välja moodulite paigaldamist. Cramo [moodulhooneid rentiv ettevõte] esitas hinnapakkumise, hind on väga suur.

Sel juhul peab kool hakkama tööle kahes vahetuses, hommikupoolikul 4.-6. klass, õhtupoolikul 1.-3. klass. Jõhvi gümnaasium on pakkunud välja ruume 7.-9. klassile,  kuid sel juhul veniksid nende tunnid õhtul pikale.

Kahes vahetuses õppimisel tekivad probleemid ka huvitegevusega. Meie huvikoolid eeldatavalt peaksid korraldama siis huvitegevuse ka hommikupoole, tekib probleeme ka teiste omavalitsuste lastega, kes meil õpivad. Mitmed lastevanemad on lubanud vahetada kooli, kui õppetöö hakkab kahes vahetuses toimuma. Probleeme  tekib ka õpetajatega.

Muresid on palju, ka toitlustamises.

Jõhvi vene põhikooli direktor Irina Šulgina: Moodulite puhul tekib probleeme kommunikatsioonidega, samuti internetiga. Äkki oleks ikka mõttekas plaanida kutsekooli ruumide desinfitseerimist.

Liina Mihkelson: Tegutseda tuleb kiiresti. Kui vene kool välja kolis, siis sõlmiti ju leping, kas kutsekoolil polnud kohustust säilitada tingimusi?

Irina Šulgina: Pärast meid jäi sinna paika küte, mõõturid, internet. Kutsekooli direktor ütles, et nemad sinna ei panusta, nad on valmis hoone maha lammutama, kuna pole vaja.

Liina Mihkelson: Leping tuleks üle vaadata.

Volikogu liige Paul Paas: Saatke palun mulle leping, siis saab seisuskoha võtta.

Vene põhikoolis on  igal korrusel kasutamata 4 ruumi, kokku teeb 16. Tuleb leida lahendus. Lisaks võib vene põhikooli juurde paigaldada moodulid.

Irina Šulgina: Kuhu? Meil pole ruumi.

Paul Paas: Osa staadionist on kasutamata. Olemas ka toitlustus ja ongi lahendus käia koolis ühes vahetuses.

Irina Šulgina:  Meie ruumidesse ei mahu. Renoveerimata osas on 4 klassiruumi, pealegi on meil ruumid huvihariduse keskusele, lepingud MTÜdega.

Meil on 525 õpilast, Jõhvi põhikoolis 561. Ühte vahetusse ei mahu nagunii. Juba praegu kasutame kolmandat korrust, teisel korrusel on üksikud ruumid. Huvihariduse keskusesse oleme panustanud 80 000 eurot. Pigem ikka kaaluda kutsekooli ruumide puhastamise/desinfitseerimise varianti, et koolil oleks kõik kohapeal olemas, aula, võimla, toitlustus.

Volikogu liige Maris Toomel: Räägime algklasside osast, sain aru, et Jõhvi gümnaasium on nõus võtma 7.-9. klassid. Siit küsimus vallavalitsusele.

Aleksei Naumkin: "Valitsusel on plaan A ja plaan B, sellega tegelevad spetsialistid ja ma ei taha seda täna arutada." 

Abivallavanem Aleksei Naumkin: Palun, et me ei hakkaks otsima süüdlasi. Otsime lahendusi, meil on olemas variant A ja ka variant B.

Laske spetsialistidel probleemiga tegeleda. Hoolekogule ei meeldinud õpe kahes vahetuses. Eile tuli Cramolt pakkumine moodulite  kohta, hinnad on suured

Meil on olemas ka plaan B, pole vaja täna siin filosofeerida. Kohtume Maria ja Liinaga, arutame. Tormata pole vaja. Poliitikaga pole vaja selles kontekstis tegeleda.

Maris Toomel: Kurb, et abivallavanema arvates tegeleme poliitikaga ja lapsed ei lähe meile korda. Me ei otsi süüdlasi, leian, et hariduskomisjon ongi selleks, et probleemi lahendada. Ei kuulnud plaanist B.

Aleksei Naumkin: See on olemas, aga ma ei taha seda täna arutada.

Irina Šulgina: Natuke on veel aega valida parim variant.

Maris Toomel: Aeg mängib meie vastu. Moodulite puhul on vaja korraldada hange, mis võtab aega, Oleme jäänud hiljaks, kahju, et keegi ei tunnista seda.

Aleksi Naumkin: Valitsusel on plaan A ja plaan B, sellega tegelevad spetsialistid ja ma ei taha seda täna arutada. Anname teile infost teada, kui kõikide osapooltega läbirääkimised on läbi ja konkreetne lahendus leitud.

Volikogu haridus- ja noorsookomisjoni liige Triin Tarrendi: Äkki kaaluksime koos variante, komisjonis on ju ka spetsialistid, kes võivad oma mõtetega välja tulla.

Aleksei Naumkin: Valitsusel  on plaanid, mida teile tutvustatakse.  Hoolekogus kuulsin kolm päeva tagasi, et ei olda nõus kahes vahetuses õppimisega, valitsus otsib parimaid võimalusi ja siis otsustab.

Liina Mihkelson: Aprillis jaotatakse järgmise aasta koormus, infoga on kiire. Tegelikult puudutab see ka huvikoolide tööd.

Aleksei Naumkin: Liina, kohtume homme kell 9.00 ja arutame plaani B.

Vallavalitsuse hariduse-, kultuuri- ja sotsiaaltöö nõunik Maria Laanemäe: Vene põhikooli ruumidesse on investeerinud Rõõmukool, töös on projekt Kingissepaga, selle peatamine ei ole niisama lihtne, nemad panustasid projekti 90% maksumusest. Leian, sellest rahast loobuda on lühinägelik otsus. Vene põhikooli ruumide kasutamine on probleemne, kuna päästeamet ei anna luba mitterenoveeritud maja osa kasutada.

Irina Šulgina: I korruse ja III korrusega arvestada ei saa.

Paul Paas: Kuidas vene põhikool kutsekooli ruumides toimetas?

Irina Šulgina: Eelnev kokkulepe oli, et kutsekool annab kehalise kasvatuse tunnid I poolaastal ära, meie kasutasime siis hiljem nende võimlat, palju viisime tunde läbi ka õues. Toitlustamiseks oli meil eraldi köögiplokk, spetsiaalne transport, kaks korda päevas väljastati termostest valmistoitu. Veterinaar- ja toiduameti poolt oli kasutusluba toidu jagamiseks. Konkreetsel ajal tunni aja jooksul  sai kogu kool sooja toitu. Meie kasutuses oli suur aula, mida sai ka õpperuumina kasutada. Meie lastele igatahes meeldis väga see aeg, kui me seal õppisime.

Maria Laanemäe: "Olukord on keeruline, keegi saab kindlasti rohkem kannatada."

Paul Paas: Viru 5 kolides kus on aula, kuidas toimub toitlustamine?

Liina Mihkelson: Oli arutusel, et kehalise kasvatuse tunde korraldame komplekselt, pakutud on ka Päikeskiire saali. Tehnoloogia ja kokanduse klasse saaksime kasutada kutsehariduskeskuses. Toitlustus oleks kohaletooomisega.

Maris Toomel: Maria, Sina kui spetsialist, milline on visioon, milline on parim lahendus Jõhvi põhikooli õppekorraldusele?

Maria Laanemäe: Osalesin hoolekogus, kuulsin moodulmajadest, probleem on rahas.

Loomulikult on hea variant, kui õppetöö toimub ühes vahetuses. Kuid teine vahetus ei ole välistatud, kui lisapinda ei leita. Vaja on leida raha ka mööblile. Kahe aasta pärast on tulemina 8 miljoni euro eest valminud uus, kaasaegne koolimaja. Hetkel head varianti ei ole.

Maris Toomel: Sinu arvamus, Maria?

Maria Laanemäe: Hea lahendus oleks õppida ühes vahetuses ühes või kahes majas. Kahes vahetuses õppimisel on vaja jälgida määrust, et õppetöö tohib kesta kella 19.00-ni.

Irina Šulgina: Maikuu  komisjoniistungil saame rääkida juba variantidest konkreetsemalt.

Maris Toomel: Kuna teema puudutab nii paljusid, teen ettepaneku korraldada erakorraline koosolek, kus osaleksid kõikide komisjonide liikmed, lisaks Jõhvi põhikooli hoolekogu. Toimuma peaks see varakult.

Liina Mikelson: Kooli hoolekogu koosolek toimub kahe nädala pärast.

Maris Toomel: Siis koosolek peaks toimuma eelnevalt, et juba hoolekogusse saaks sõnumi viia.

Maria Laanemäe: Olukord on keeruline, keegi saab kindlasti rohkem kannatada. Püüame leida võimalusi.

Paul Paas: Õppetöö lõpp peab olema kell 19.00. Kui gümnaasiumi pääseb alles kella 14.00-st, ja 7-9 klassi õpilastel on tunde 6-7, siis nende teise vahetuse õpe ei tule kõne allagi.

Rahalisest kulu peab üles kaaluma laste heaolu.

Jõhvi kunstikooli direktor Mati Rautso: Kogu selle info põhjal tekib küsimus, kas esialgne variant - kolimine kustehariduskeskussesse - on lõplikult lukus?

Irina Šulgina: Mina kaaluksin võimalust seal puhastus teha ja panustada pigem sinna. Ka meie seal õppimise ajal olid ruumid, kus oli hallitust, kuid need blokeeriti, jäi ainult varuväljapääs.

Maris Toomel: Kas välistatakse see variant?

Natalia Abel: "Kutsehariduskeskuse ruumides tõrje tegemiseks on vaja ca 200 000 eurot. Praegu on seal tunda ka lõhna, mükoloogide otsus, et hoones viibimine on ohtlik."

Jõhvi vallavanem Max Kaur: Abivallavanem väidab, et kutsehariduskeskusesse kolimine on probleem.

Mati Rautso: See on vahest odavaim variant kui kõik teised.

Jõhvi abivallavanem Natalia Abel: Arutasime ministeeriumiga. Tõrje tegemiseks on vaja ca 200 000 eurot. Praegu on seal tunda ka lõhna, mükoloogide otsus, et hoones viibimine on ohtlik.

Paul Paas: Kas kogu maja on mõõdistatud? Vene põhikooli seal viibimise ajal oli osa ruume blokeeritud?  Kaaluda võimalust sama ruumilahendust, nagu vene põhikoolil oli. Vajalik lisaventilatsioon.

Natalia Abel: Analüüsid on tehtud kõikjal, ka II korrusel, seal on seened. Äärmisel juhul saab kasutada parempoolset tiiba.

Maris Toomel: "Nüüd on selge, et laualt maas on moodulid, kuna ajaliselt ei jõua, samas on ka maas kutsehariduskeskusesse kolimine."

Moodulite paigaldmine läheb maksma 70 000 eurot, vajavad tarneaega, eeldab hanke läbiviimist.

Irina Šulgina: Ootame siis vallavalitsuse plaani, mis on parim variant.

Maris Toomel:  Aitäh Nataliale. Nüüd on selge, et laualt maas on moodulid, kuna ajaliselt ei jõua, samas on ka maas kutsehariduskeskusesse kolimine.

Lepiti kokku, et laiendatud haridus- ja noorsookomisjoni koosolek toimub neljapäeval, 7. mail kell 14.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles