JUHTKIRI Maailm on jälle endine

Põhjarannik
Copy
Koroonatelk Ida-Viru keskhaigla juures.
Koroonatelk Ida-Viru keskhaigla juures. Foto: Matti Kämärä

Kuigi eriolukorra kuulutas valitsus lõppenuks täpselt kuu aega tagasi, jäid paljud piirangud siiski kehtima. Peamist nõuet, mis on eriolukorra ajast praegusesse hädaolukorda kaasa tulnud, ehk 2+2-reeglit pole samuti siiani tühistatud. Meenutagem, et selle järgi tohib tänavatel ja avalikes kohtades liikuda kahekaupa ja kahemeetrise vahega.

Ent kui me vaatame ümberringi, siis näeme, et inimesed sellest nõudest kaugeltki enam kinni ei pea.   

"Ka meile tundub, et kui inimesed ei lähe mingi reegliga kaasa, siis ilmselt tuleb see üle vaadata ja pakkuda reegel, mis on täidetav. 2+2-reeglit inimesed tõesti ei aktsepteeri," tunnistas ka Covid-19 tõrje teadusnõukoja juht professor Irja Lutsar Postimehe intervjuus. 

Kuigi koroonapandeemia puudutas varakevadel inimesi valusalt ja ootamatult, siis praegu on see teema vajunud muude uudiste varju. See oleks justkui kauge minevik, ehkki aeg-ajalt tuleb mõni spetsialist või poliitik välja hoiatusega, et uus võimalik laine on tulekul ja see võib olla esimesest veelgi ulatuslikum. Aga neidki hoiatusi võetakse juba kui rutiinseid.  

Ent siiski tunneme me ka praegu paari kuu taguse tervisekriisi "järeltõukeid". Kas või seeläbi, et kõiksugu ürituste läbiviimisele kehtivad endiselt piirangud, ära jäävad avalikud jaanipeod ning ka majanduses ja tööturul toimuvale on ootused pigem negatiivsed. 

Aga selge on siiski see, et järjekordselt ei pea paika nende oraaklite ennustused, kes rääkisid, et pärast koroonapandeemiat pole maailm enam kunagi endine. Inimesed tahavad olla ja elada nii, nagu nad on harjunud, ning seetõttu pole meil endisest maailmast pääsu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles