Tähtsamad suvelõpu ja sügise sündmused Ida-Virumaal

Põhjarannik
Copy
Lavastuses "Dekameron" pajatavad noored kummalisi, õpetlikke, liigutavaid ja veriseid lugusid. Etendus toimbub 27. oktoobril Vaba Lava Narva teatrikeskuses.
Lavastuses "Dekameron" pajatavad noored kummalisi, õpetlikke, liigutavaid ja veriseid lugusid. Etendus toimbub 27. oktoobril Vaba Lava Narva teatrikeskuses. Foto: Vaba lava

Ülevaade Ida-Virumaal toimuvatest tähtsamatest kultuuri- ja spordiüritustest kuni 2020. aasta lõpuni.

AUGUST

"Station Narva"

26. ja 27. augustil Narva jõesadamas ning selle ümbruses

Kolmandat korda toimuv muusika- ja linnakultuuri festival "Station Narva" pakub kolmel laval nii uut kui ka taasavastamist väärivat vanemat muusikat meilt ja mujalt, uurib tööstusjärgse ettevõtluse võimalusi ning kutsub avastama piirilinna põnevamaid paiku.

Muuseumiöö

28. augustil 

Muuseumiöö eriprogrammi pakuvad ka Ida-Virumaa muuseumid.

Suvelõpulaat

29. augustil kell 10 Toilas Föhrenhofi väljal

Pankranniku rannajooks

29. augustil kell 11 Saka mõisas

Omalaadsel jooksul piki merekallast tuleb osalevatel võistkondadel jõuda pankranniku all mööda kivist ja vesist rada Sakalt Toilasse.

JÄÄB ÄRA! "Meri, muusika ja muinastuled" 

29. augustil kell 16 Toila rannas

Traditsiooniline tuleskulptuuride valmistamise võistlus. Esinevad Karl Madis, ansambel Aer, tuletrupp Flaamos.

Hoidiste festival "Suvi purki"

29. ja 30. augustil Narva linnuse põhjaõues

Jälle podisevad põhjaõue lõketel ja pliidil pajad ning katlad, et suvi purki panna. Enne purke saab ka midagi põske pista ja keetjatega mõtteid vahetada.

SEPTEMBER

JÄÄB ÄRA! Narva ooperipäevad

4.-13. septembrini Narva eri esinemispaikades

Festivali kunstilise juhi Julia Savitskaja sõnul korraldab ta ooperipäevi sooviga kutsuda kultuurihuvilist publikut Narva. Festivaliüritusi jagub Kreenholmi vanade tööstushoonete vahele, aga ka ajaloolisesse Narva linnusesse ja värskelt avatud Vabale Lavale.

Muu hulgas on kavas Mozarti koomiline ooper "Figaro pulm" (Neeme Kuninga lavastus), Rossini ooper "Tuhkatriinu", barokile ja Georg Otsa 100. sünniaastapäevale pühendatud galaõhtud ning lastemuusikal "Väike nõid".

JÄÄB ÄRA! Pärimustantsude festival "Pärimuse pundar"

5. ja 6. septembril Lüganusel ning mujal maakonnas

Laupäeval toimuvad kontserdid Ida-Virumaa eri kohtades, õhtul on suur simman ansamblite K.I.M.P. ja Kratt saatel Lüganuse külaplatsil. Pühapäeval toimub sealsamas lõppkontsert "Punume pundart". 

Lüganuse maarahva laat

5. septembril kell 10 Lüganusel

Kultuuriprogrammi peaesinejad on sel aastal Koit Toome ja Jorma Puusaag.

Sillamäe ultrajooks

5. ja 6. septembril Sillamäe rannapargi terviserajal

Haruldaselt sitkete jooksjate võistlus, kus on tähtis 24 tunni jooksul läbida 2 km pikkusel ringil võimalikult palju kilomeetreid. Kangemad nendest jätavad selja taha üle 200 km. 

Kaunimate Aastate Vennaskond

6. septembril kell 19 Jõhvi kontserdimajas

Hannes Kaljujärv, Andres Dvinjaninov, Jüri Lumiste, Toomas Lunge ja Indrek Kalda jätkavad tuuri, mis märtsis koroonaviiruse pealetungi tõttu katkestada tuli. 

Filmimuusika gala

11. septembril kell 19 Jõhvi kontserdimajas

Kavas muusika lääne menufilmidest "Ihukaitsja", "Armageddon", "James Bond", "Robin Hood", "Titanic", "Staar on sündinud", "Modigliani" jt, aga ka vanemast filmiklassikast, nagu "Rambivalgus" ja "Lauldes vihmas". Orkeser Jüri-Ruut Kanguri juhatusel. Solistid: Uku Suviste, Sofia Rubina, Pekka Kurki (Soome), German Gholami (Hispaania).

Alutaguse rattamaraton

12. septembril kell 12 Pannjärvel Alutaguse puhke- ja spordikeskuses

Kurtna järvede vahel ja karjäärides kulgeval rajal on kavas 49 km pikkune põhisõit ning 19 km pikkune noorte- ja matkasõit ning lastesõidud. 

Etendus "Minu Georg Ots"

13. septembril kell 19 Vaba Lava Narva teatrikeskuses 

MTÜ R.A.A.A.M. lavastus räägib kuuest naisest, kelle elus on tähelepanuväärset rolli mänginud Georg Ots ja tema looming. Osades Ülle Kaljuste, Katrin Pärn, Riina Maidre, Külli Reinumägi, Liis Haab, Ingrid Margus.  

Kontserdisari "Selles on süüdi mai"

14. septembril kell 19 Jõhvi kontserdimajas

Austusavaldus kolmele väljapaistvale laulvale näitlejale − Tõnis Rätsepale, Lembit Ulfsakile ja Juhan Viidingule −, kes astusid peaaegu viiekümne aasta eest üles nime all Amor Trio ning esitasid 1920. ja 1930. aastate populaarseid laule filmidest ja muusikalidest.

Nüüd esitavad neid laule uued noored näitlejad: Tõnis Rätsepa õpilased Karmo Nigula, Ott Raidmets ja Kaspar Velberg. Klaveril saadab Jakob Teppo.

Etendus "Kuritöö ja karistus"

15. septembril kell 19 Vaba Lava Narva teatrikeskuses 

Dostojevski "Kuritöö ja karistus" on üks psühholoogilise ja kriminaalromaani tippsaavutusi maailmakirjanduses. Vene teater küsib Igor Lõssovi lavastuses, mida kujutab endast inimene enese sees. 

Räpiooper "Karma"

19. septembril kell 19 Vaba Lava Narva teatrikeskuses

Integratsiooni sihtasutuse Narva eesti keele maja ainulaadse keeleõppeprojekti käigus sünnib räpiooper "Karma", milles löövad osatäitjatena kaasa eesti keele õppijad Ida-Virumaalt.  

Kreenholmi jooks

19. septembril Narvas Kreenholmi territooriumil 

JÄÄB ÄRA!  Jõhvi rahvajooks

19. septembril 

"Narva − Eesti sügispealinn"

23. septembrist 22. detsembrini

Narva saab kolmeks kuuks Eesti sügispealinnaks. Sel puhul toimub rohkesti erisuguseid sündmusi Narva eri kohtades. Täpsem info ilmub Narva linna kodulehel narva.ee.

Jõhvi kontserdimaja hooaja avakontsert "Arvo Pärt 85"

24. septembril kell 19 Jõhvi kontserdimajas

Eesti riiklik sümfooniaorkester, dirigent Andres Mustonen, solist Vadim Repin (viiul).

Arvo Pärdi 85. sünnipäeva puhul tuleb Eestis esiettekandele teose "La Sindone" uusversioon, mille maailma esiettekanne on plaanis 8. septembril Novosibirskis ülesiberilisel kunstifestivalil. Kontserdil kõlavad ka Schuberti, Kreegi, Penderecki ja Bruchi teosed. 

Etendus "Roheline nagu laulaks"

24. septembril kell 19 Vaba Lava Narva teatrikeskuses

Teater Polygoni lavastuse näol on tegemist viie tegelase põimunud monoloogide abil jutustatud utoopiaga. Osades Margus Prangel, Kersti Heinloo jt. 

Silmufestival

26. septembril Narva-Jõesuus

Iisaku rahvajooks

26. septembril Iisaku alevikus

Avijõe kanuuretk

26. ja 27. septembril Avinurmes

"SeiklusFest"

26.-28. septembrini Ida-Virumaa eri kohtades

Eesti esimene kolm päeva kestev festival aktiivsetele inimestele "SeiklusFest" tutvustab Ida-Virumaad kui rohkete aktiivsete tegevustega seiklusmaad. Seigelda saab Eesti kaevandusmuuseumis, Aidu karjäärialadel ja Kiviõli seikluskeskuses. "SeiklusFestil" leiad palju ägedaid seiklusi maa alt, mäe otsast, vee pealt, puude latvadest, metsadest, rabadest, tehismaastikelt ja isegi asulatest. Festivalile on oodatud üksikkülastajad, pered, sõpruskonnad ja kollektiivid. 

JÄÄB ÄRA! Festival  "Rahvuskultuuride loomepada"

27. septembril Jõhvi kontserdimajas  

OKTOOBER

Jaak Joala 70 juubelikontsert "Naerata"

2. oktoobril kell 19 Jõhvi kontserdimajas 

Jaak Joala populaarsemaid laule esitavad noorema põlvkonna artistid, keda Jaak kas otseselt või kaudselt oma eeskujuga on mõjutanud. Kustumatuid hitte orkestri ja bändi saatel esitavad Tanja Mihhailova-Saar, Uku Suviste, Karl-Erik Taukar ja Tanel Padar.

Jõhvi mihklilaat

3. oktoobril Jõhvi kesklinnas

Etendus "Roheline nagu laulaks" 

5. oktoobril kell 12 ja kell 19 ning 6. oktoobril kell 12 Vaba Lava Narva teatrikeskuses 

Teater Polygoni lavastuse näol on tegemist viie tegelase põimunud monoloogide abil jutustatud utoopiaga. Osades Margus Prangel, Kersti Heinloo jt. 

Koolinoorte teatripäev 

7. oktoobril kell 10 Vaba Lava Narva teatrikeskuses

Koolinoorte teatripäeval viivad Eesti teatrid läbi tasuta töötube Ida-Virumaa lastele ja noortele. 

Etendus "Mul oli nõbu"  

9. oktoobril kell 19 Vaba Lava Narva teatrikeskuses

Vaba Lava kuraatorprogrammi lavastus on lugu Rasast ja tema nõost Deimantasest. Nad kasvasid koos üles: Rasast sai näitekirjanik, tema nõost Kaunase maffia üks juhtfiguure, kelle tapsid 2015. aastal arvatavasti kaks Eesti palgamõrtsukat. Laval Rea Lest, Henrik Kalmet.  

JÄÄB ÄRA! Narva energiajooks

10. oktoobril kell 11 Narva Joaorus

Kümnendat korda toimuv Ida-Virumaa suurim rahvaspordiüritus lükkus sel aastal suvest sügisesse. Kavas on traditsiooniliselt poolmaraton, milles selguvad ka Eesti meistrid, ning 6 km jooks ja kõnd. Rajad kulgevad jõepromenaadil, Kreenholmi piirkonnas, Äkkeküla tervisespordikeskuses ja teistes Narva põnevates paikades. 

"Tormis. "Kalevala" 17. runo"

16. oktoobril kell 19 Jõhvi kontserdimajas

Eesti rahvusmeeskoor, dirigent Mikk Üleoja. "Kalevala seitsmeteistkümnes runo" (1985/1994) ehk "Vipuses käimine" on otsekui koorisümfoonia, dramaatilise, Tormisele iseloomuliku tõusva pingelise arendusega suurvorm. Kontserdil kõlab ka Tõnu Kõrvitsa uudisteos, mis on kingitus rahvusmeeskoorile nende 75 aasta juubeli puhul.

Rein Rannapi uue klaveriplaadi "Ikka ja alati" esitluskontsert

23. oktoobril kell 19 Jõhvi kontserdimajas

Nii plaadil kui ka kontsertidel lisanduvad klaveri kõlale eelsalvestatud elektronhelid ning muusikat toetavad nende lugude jaoks valminud videod. 

Etendus "Dekameron"

27. oktoobril kell 19 Vaba Lava Narva teatrikeskuses

VAT Teatri ja Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia koostöölavastuses pajatavad kummalisi, õpetlikke, liigutavaid ja veriseid lugusid noored ise.  

"Operetikuningas Imre Kálmán"

28. oktoobril kell 18 Jõhvi kontserdimajas

Rahvusooper Estonia kontsertlavastus Imre Kálmáni elust ja loomingust. Muusika Imre Kálmáni operettidest. Peaosades Hans Miilberg ja Helgi Sallo.

Etendus "Utoopia"

28. oktoobril kell 19 Vaba Lava Narva teatrikeskuses

Näidendi peategelased on kauge ääremaa elanikud, kelle saatus on kujunenud üsna keerulistes oludes. Nüüd annab seesama saatus neile aga ootamatult uue võimaluse.  

Tsirkuseetendus "Don´t Leave Me Hanging" 

30. ja 31. oktoobril kell 19 Vaba Lava Narva teatrikeskuses

Etendus on pühendatud inimkehale.  

Kontserdisari "Jazzical"/ "Trubaduurid"

31. oktoobril kell 19 Jõhvi kontserdimaja kammersaalis 

Sylvain Rifflet (saksofonid, klarnetid, shruti-box, Prantsusmaa), Verneri Pohjola (trompet, Soome), Sandrine Marchetti (harmoonium, Prantsusmaa), Benjamin Flament (löökpilllid, Prantsusmaa).

NOVEMBER

Etendus "5 grammi"

2. novembril kell 13 Vaba Lava Narva teatrikeskuses

Teatri Must Kast venekeelne noortelavastus. Aus ja valus monolavastus "5 grammi" jutustab vene keelt kõnelevale vaatajale ühe tavalise noormehe kujunemisest süstivaks sõltlaseks.   

Pille Pürg. "Kutse juubelile"

9. novembril kell 19 Jõhvi kontserdimajas

Komöödiateatri paroodiaetenduses "Kutse juubelile" on lavale tulemas 10 Eesti prominenti. Lavastaja Henrik Normann. 

Etendus "Põgenik"

9. novembril kell 19 Vaba Lava Narva teatrikeskuses

MTÜ R.A.A.A.M. lavastus "Põgenik" on Jaan Kaplinski nägemuslik ning emotsionaalne tekst eestlusest ja eesti inimese väärtushinnangutest. Mängib Kristo Viiding. 

Poeesiapäevad

13. ja 14. novembril Vaba Lava Narva teatrikeskuses

Baltimaade poeesiapäevad toovad lavale luuletajad kolmest Balti riigist. Poeesiapäevade raames toimuvad mitmesugused üritused ja kontserdid.  

"Majesty − The Ultimate Tribute To Queen"

27. novembril kell 19 Jõhvi kontserdimajas

Majesty on tribuutbänd, mis on loodud kirega, avaldamaks austust maailma suurimale rokigrupile − Queenile. Kontserdi programmis kõlavad "We Will Rock You", "Crazy Thing Called Love", "We Are The Champions", "Another One Bites The Dust" ja palju teised hitid. 

DETSEMBER

Lastelavastus "Lõbusad muinasjutud" 

alates 1. detsembrist Vaba Lava Narva teatrikeskuses

Päikeselise Udmurtia lavastaja Damir Salimzianovi lavastuse aineseks on Eesti kõige lõbusamad ja helgemad muinasjutud. Laval on Eduard Tee, Anastassija Põlajeva, Kaia Skoblov, Mihkel Vendel.   

"Entel-tentel 50" 

10. detsembril kell 12 Jõhvi kontserdimajas

Legendaarsete "Entel-tenteli" laulude kava, kus äratundmist on nii vanavanematel, vanematel kui ka lastel. Kõlavad armastatud lastelaulude uued seaded koorile ja orkestrile. Eesti Raadio laste laulustuudio koorid (dirigendid Kadri Hunt ja Kaie Tanner). VHK keelpilliorkester (dirigent Rasmus Puur). 

Annely Peebo ja vokaalansambel VieVox

28. detsembril kell 19 Jõhvi kontserdimajas

Pühademuusika toob sel korral tervitusi Viinist. Eesti publikule tuttav ooperilaulja Annely Peebo ja vokaalgrupp VieVox (Austria) esitavad kauni pühademeeleolulise kava. Kõlavad Viini klassikute muusika ja Viini valsid, sekka mõned maailma tuntumad jõuluhitid, ning muidugi ka eesti muusika.

Vokaalgrupi VieVox liikmed on kõik kuulsa Viini poistekoori kasvandikud.

Jõhvi aastalõpuball

29. detsembril Jõhvi kontserdimajas

Aastalõpukontsert "Peegeldused tasasest maast"

30. detsembril kell 19 Jõhvi kontserdimajas

Tallinna kammerorkestri (dirigent Rasmus Puur) kontsert maalib muusikalise akvarelli Eestimaa loodusest ja inimesest. Kõlab eesti heliloojate muusika, vaheldumisi vanema põlve ja kaasaja heliloojate looming, milles kuuleme üksteist mõistvat, peegeldavat ja täiendavat dialoogi. 

Kavas on Pärdi, Tüüri, Tormise, Kõrvitsa, Kreegi, Saare ja teiste teosed. 

Koroonaviiruse leviku tõkestamisega seotud piirangute tõttu võib sündmuste kavas toimuda muudatusi. Soovitame jälgida korraldajate eelinfot.

logo
logo Foto: Kuvatõmmis
Logo.
Logo. Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles