Ida-Virumaal tõusis koroonahaigete arv juba 145 inimeseni

Erik Gamzejev
Copy
Koroonaviiruse testimine,
Koroonaviiruse testimine, Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Koroonaviirusse nakatumise tase kerkis pühapäeva hommikuks Ida-Virumaal pool aastat kestva pandeemia kõige kõrgemale tasemele.

Viimase ööpäeva jooksul lisandus Ida-Virumaale veel 30 koroonaviirusesse nakatunut, haigestunute koguarv tõusis 145ni, Ida-Viru keskhaiglas on neist ravil kaheksa, kellest üks on viidud üle juhitavale hingamisele. Terviseameti jälgimisel olevate lähikontaktsete ring ulatub 680 inimeseni ja jätkab kasvamist. 

Lisandunud 30 uue juhtumi puhul on 18 juhul tegemist varasemate nakatunute lähikontaktsetega, ülejäänute nakatumiste asjaolud on veel väljaselgitamisel.

Terviseameti pressiesindaja Eike Kingsepp sõnas, et uute nakatunute seas on põhiliselt Kohtla-Järve ja Sillamäe inimesed. Uute lisandunute seas on palju  selliseid inimesi, kes ei lähe kehtivate reeglite põhjal kirja ühessegi koldesse, sest nad on nakatunud mitmenda ringi kokkupuutest. "Varjatud leviku tõttu leitakse aina uusi nakatunuid. Need arvud on igal juhul ehmatavad," ütles ta, märkides, et iga tunniga võib uute nakatunute arv suureneda. 

Et uute nakatunute seas oli 18 lähikontakset isikut, näitab Kingsepa sõnul, et terviseamet on suutnud ka teisest ja kolmandast kokkupuuteringist suure osa nakatumisohus olevaid inimesi üles leida. "Nad on meil nii-öelda  radari peal ja me saame nad kiiresti kätte. Meie töötajatel on päris hea ülevaade, kuhu see nakatumine on praegu levinud," rääkis ta.

"Tahan inimestele südamele panna, et kui neil on haigustunnused ja nad tööle ei lähe, siis ärgu kohtugu sel ajal ka sõpradega," ütles Kingsepp. 

Kollete arv vähenes Ida-Virumaal neljale, kuna Estonia kaevanduse, Ojamaa kaevanduse ja Ühendkuningriikide kolded langesid terviseameti arvestusest välja, sest neis ei lisandunud kahe nädala jooksul ühtegi uut nakatunut. 

Praegu on Ida-Virumaal suurim kolle 29 nakatunuga niinimetatud tutvuskonna kolle, mis koosneb põhiliselt Kohtla-Järve ja Jõhvi elanikest. Terviseameti hinnangul võib see veelgi kasvada. 

11 inimest on nii Sillamäe tootmisettevõtte kui Tammiku põhikooli koldes. 

Kingsepa sõnul peaksid õpetajad ka omavahelisel suhtlemisel ettevaatlikumad olema ja kandma näiteks õpetajate toas tihedalt koos olles visiiri või maski.  

Terviseamet soovitab perekondlikud kogunemised ära jätta

Kogu Eestis lisandus viimase ööpäevaga 50 uut nakatunut.  Haiglates on ravil 20 inimest, kellest kolm on juhitaval hingamisel.

Terviseameti hinnangul on järgmised kolm nädalat kriitilised viiruse kontrolli alla saamiseks. Amet soovitab edasi lükata või ära jätta kõik perekondlikud kogunemised, peod ja muud üritused. 

Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on terviseameti teatel kindel viis oma sõpru nakatada: sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

* Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.

* Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda ka maski.

* Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimalusel vältida.

* Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.

* Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.

* Aevastamisel või köhimisel tuleb oma suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb koheselt visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.

* Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.

* Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.

* Laadi Google Play või App Store'i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles