JUHTKIRI Parim rohi koroona vastu on vastutustunne ja terve mõistus

Põhjarannik
Copy
Illustreeriv foto maski kandvast inimesest.
Illustreeriv foto maski kandvast inimesest. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Tõsiasi on, et Ida-Virumaal on nakatumine koroonasse elanike arvu arvestades tõusnud taas suuremaks kui teistes Eesti piirkondades. Eriti suur on see määr Kohtla-Järve, Jõhvi ja Sillamäe piirkonnas, Narva on seekord saanud märksa vähem pihta. 

Nakatumine on kindlasti suuresti ka loterii, kus oma osa on ebasoodsate juhuste kokkulangemisel. Mõnes mõttes saab suurt tuvastatud nakatunute arvu võtta ka terviseameti ja perearstide hea tööna, et potentsiaalsed haiged ja nakatumisohus olevad inimesed on hästi välja peilitud ning testima suunatud. Head koostööd on leviku piiramiseks teinud ka paljud asutused ja ettevõtted. 

Samas on selge, et viiruse tõrjumisel on määrava tähtsusega ikkagi iga inimese enda käitumine ja ettevaatlikkus. Nii nagu piirangute ja nõuete kehtestamisel tuleb säilitada terve mõistus, et mitte tavapärast elu, mis on niigi sel aastal kõvasti häiritud, veelgi enam halvata, sõltub inimeste vastutustundest, kui palju uute piirangute kehtestamine päevakorrale tõuseb. 

Üldised juhised ja soovitused ei sisalda midagi erilist. Ka kergematesse haigusnähtudesse tasub praegu suhtuda tõsisemalt kui varasematel aegadel ja pidada nõu perearstiga ning hoiduda avalikku kohta minekust. Siseruumides suuremas seltskonnas lähestikku pikemalt koos olles on mõistlik nii enda kui teiste huvides mask ette panna ning desinfitseerida käsi. Nende põhimõtete järgimine aitab ära hoida olukorda, kus koole, asutusi ja ka ettevõtteid tuleb hakata pikemaks ajaks sulgema.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles