JUHTKIRI Mida tähendab vastutustundlik käitumine?

Põhjarannik
Copy
Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ida-Virumaal on olukord ärev. Koroonakolded aina lahvatavad siin-seal ning tundub, et terviseamet ei jõua varsti enam neid kuigi tõhusalt kustutama. Tänane Põhjarannik kirjutab, kuidas arstid on mures selle pärast, et meie elanikud on end lõdvaks lasknud ega võta nakkusohtu enam nii tõsiselt kui ehk kevadel, kui esimest korda pandeemiaga kokku puutusime. 

Teine laine on käes, seda võib nüüd öelda küll. Aga kas me oleme selleks paremini valmis kui pool aastat tagasi? 

Kahjuks ei saa me seda praegu üheselt öelda. Pealinna vaatest on Ida-Virumaal nakkuse taset arvestades liiga madal testimiste arv ning selles küsimuses vaadatakse meie perearstide poole. Aga kas perearstidele on antud siiani piisavalt selgeid juhiseid patsientide saatmise kohta testimisele või on meedikud olnud oma otsustamises üsna autonoomsed?  

Poliitikute ja spetsialistide üleskutseid, et inimesed käituksid vastutustundlikult, oleme kuulnud juba pool aastat. Aga mida see täpsemalt tähendab? Kas jätta isegi väikese nohuga laps koju? Mida sellisel juhul peaksid tegema ülejäänud pereliikmed? Kas vähimgi ebamugavustunne kurgus peaks olema põhjuseks võtta ühendust perearstiga ning jääda kuni võimaliku koroonatesti tulemuseni lähikonnaga isolatsiooni? Kui kinnises ruumis peab kandma maski, siis mis on sellest kasu, kui me poodides ja teenindusasutustes näeme, kuidas need töötajatel mõttetult lõua otsas tilbendavad? Lõppude lõpuks on vastutustundlikust käitumisest arusaam inimestel erinev, mistõttu oleksid teretulnud väga konkreetsed juhised ja reeglid, mida see spetsialistide vaatevinklist tähendab.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles