JUHTKIRI Viirus ja vandenõuteooriad

Põhjarannik
Copy
Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Koroonaviirus, mis näitas Ida-Virumaal vahepeal taltumise märke, on sel nädalal toonud endaga uusi jõudsaid puhanguid. Isegi kevadel, kui esimest korda pandeemia aktiivse faasiga kokku puutusime, jäid meie maakonna nakkusenäitajad tagasihoidlikumaks, kui nad on praegu. Aga nüüd pole meil ometi eriolukorda ega piirangumeetmeid, mis teeb olukorra veelgi ohtlikumaks. 

Ega me lõpuni saagi teada, miks just meie piirkonnas nii on läinud, erinevalt kevadisest koroonalevikust Saaremaal, kus viirus sai alguse ühest võrkpallimatšist ning meelelahutusüritusest. 

Arvestades olukorda, peaksime olema nüüd eriti ettevaatlikud ja käituma turvaliselt. Ent pilt avalikes kohtades räägib midagi muud. Kauplused ja kohvikud on rahvast täis, sellist distantsihoidmist, nagu nägime kevadel, pole ei tänaval ega teenindussaalides. Näomaskiga inimesed on pigem erand kui reegel. 

Meditsiiniringkonnad on Ida-Virumaa pärast mures. Ja see mure on seotud inimeste vähese teadlikkusega. Kevadel me rõõmustasime, et Ida-Virumaa inimesed on kuulekad ning järgivad turvareegleid. Ent nüüd teeb muret see, et reeglid on unustatud olukorras, kus politsei enam ei jälgi ning valitsus ei nõua. 

Mõneti on mõistetav, et inimesed on siiani tüdinud kevadistest karmidest piirangutest, aga kanda maski, desinfitseerida käsi ning hoida distantsi ei tohiks üle jõu käia kellelegi.

Olukorra teeb veelgi tõsisemaks kõiksugu vandenõuteooriate ja valeinfo levik. Selge, et osa inimesi ongi sellised, kes näevad ümberringi mingeid salasepitsusi ning valitsuse ja teadusmaailma manipulatsioone. Ent enamik inimesi peaks olema siiski kainelt mõtlevad, et mitte levitada jutte, mille sisuks on viiruseohu eitamine, lisaks kõiksugu jutud testide ebaefektiivsusest, perearstide ükskõiksusest jne. Aga me näeme siin ka valitsuse ja tervisesüsteemi vähest aktiivsust, selgitamaks inimestele selgelt ja konkreetselt, kuidas meie viirusetõrjesüsteem ikkagi toimib.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles