Võimupööre Narvas: linnapea tagandati ametist, volikogu esimees astus ise tagasi

Ilja Smirnov
Copy
Narva linnapea Aleksei Jevgrafovi tagandas volikogu ametist. Volikogu esimees Irina Janovitš teatas, et astub ise tagasi.
Narva linnapea Aleksei Jevgrafovi tagandas volikogu ametist. Volikogu esimees Irina Janovitš teatas, et astub ise tagasi. Foto: Ilja Smirnov /Põhjarannik

Narva toimus võimupööre: volikogu tagandas täna keskpäeval linnapea ametist Aleksei Jevgrafovi, volikogu esimees Irina Janovitš teatas, et astub ise tagasi. 

Aleksei Jevgrafovi umbusaldamise poolt oli 31st volikogu liikmest 17. 

Umbusaldusavaldused nii Jevgrafovile kui Janovitšile luges 29. oktoobril linnavolikogu kõnepuldist ette Narva ekslinnapea, keskerakondlane Tarmo Tammiste.

Erakonnatu Jevgrafov usub, et umbusaldushääletuse taga on Keskerakond. "See, mida nad Jõhvis tegid, korraldades seal tohutu segaduse, jätkub ka siin."

Põhjaranniku andmetel pidas Tallinna kõrgete keskerakondlaste delegatsioon paar päeva enne umbusaldushääletust Narvas kohtumisi võtmeisikutega. Kuni viimase päevani oli terav küsimus, kas linnavolikogust õnnestub leida vähemalt 16 selle toetajat.

Kolmapäeval läkskki sotsist Katri Raigi poolt juhitaval valimisliidul "Meie Narva" ja mõnedel keskerakondlastel oma leeri üle tuua ka mõned Narvas seni valitsenud fraktsiooni "Meie Kodu Narva" senised liikmed. Nende abil õnnestus senised linnajuhid tagandada. 

"Keskerakond mängis [umbusaldamises] võtmerolli," sõnas Jevgrafov. "Meie andmetel jagasid tsentristid präänikuid − ja inimesed läksid selle õnge. Ma tean, et mõningatele saadikutele tehti konkreetseid ähvardusi ja toimus hirmutamine, ning kui te vaatate, millised võivad olla edasised tegevused ametikohtade ja asutustesse investeerimise osas, siis mõistate te kõike suurepäraselt ise."

Katri Raigi sõnul ei ole  linnapea ega volikogu esimehe kandidaadid veel selged. Ta ütles, et praegu on põhitähelepanu sellise koalitsioonileppe koostamisel, mis muudaks Narva juhtimise avatumaks ja läbipaistvamaks. 

Umbusaldusavaldustele kirjutas alla 10 linnavolikogu liiget 31st, ent allakirjutanud avaldasid lootust, et hääletamisel kerkib linnajuhtide tagandamiseks piisaval hulgal käsi.

Narva opositsiooni esindajad teatasid Jevgrafovi ja Janovitši umbusaldamisest mitteametlikult juba 2020. aasta juulis, kuid suvel takistasid nende plaani elluviimist nii poliitiliste kokkulepete puudumine toetuses kui ka paari opositsionääri puhkustejärgne ennetav eneseisolatsioon.

Jevgrafovi umbusaldamise peamine põhjus on opositsiooni meelest tema pealiskaudne töö linna poolt õiglase ülemineku kavva esitatud ettepanekute kallal ning oskamatus seada sisse "normaalseid suhteid Narva linna ja riigi vahel". Janovitši kohta märgiti, et ta juhib Narva linnavolikogu nagu oma fraktsiooni Kodulinn Narva, arvestamata opositsiooni õigusi ja sõnu.

Irina Janovitš valiti Narva linnavolikogu esimeheks 2018. aasta augustis, Aleksei Jevgrafov on Narva linnapea 2019. aasta aprillist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles