JUHTKIRI Mida Ida-Virumaa sellest siis võidab?

Põhjarannik
Copy
Õiglase ülemineku protsessi kaks põhilist vedajat on olnud Ida-Virumaa Omavalitsuste Liidu tegevjuht Hardi Murula ja riigihalduse minister Jaak Aab.
Õiglase ülemineku protsessi kaks põhilist vedajat on olnud Ida-Virumaa Omavalitsuste Liidu tegevjuht Hardi Murula ja riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kevadest saadik on rahandusministeerium valmistanud ette plaani, kuidas kasutada Ida-Virumaal Euroopa Liidult Eestile eraldatavat ligikaudu 340 miljonit eurot niinimetatud õiglase ülemineku fondi raha.

Ühelt poolt peaks tegu olema valurahaga kahju eest, mis tekitatakse Ida-Virumaale Euroopa Liidu kliimapoliitika rusikaga põlevkivitööstuse pooloimetuks tagumisega. Samas soovitakse selles näha ka seemneraha tulevase parema elu korraldamiseks.

Kõrvalvaatajale sigri-migrina paistva tegevuse juures peaks ministeerium klaarimalt avalikkusele selgitama, mida Ida-Virumaa selle õiglase üleminekuga peaks võitma ning millised on oodatud konkreetsed tulemused.    

Lisaks näeb hulganisti huvilisi selles rahapotis võimalust oma äri toetamiseks, mõned ministeeriumid ja ka omavalitsused seni rahapuudusel teoks tegemata ammuste plaanide ja ka unistuste täitmiseks.

Ühest küljest on 340 miljonit eurot justkui päris suur summa, aga teisest küljest saaks selle eest vaid pool Auvere elektrijaama.  

Riigihalduse ministri Jaak Aabi eestvedamisel tegutsev komisjon on teinud esialgse ettepaneku suunata laias laastus üle 200 miljoni euro ettevõtluse arendamiseks ja üle 100 miljoni Ida-Virumaa elukeskkonna parandamiseks. Täpsem rahajaotus on esialgu veel riigisaladus.

Õiglase ülemineku protsessi puhul ei saa öelda, et tegu oleks raha jagamisega kabineti vaikuses. Peetud on hulganisti avalikke arutelusid, tehtud küsitlusi, koostatud ettekandeid. Suur osa materjale on ka rahandusministeeriumi kodulehel olemas. 

Kuid selle kõrvalvaatajale sigri-migrina paistva tegevuse juures peaks ministeerium klaarimalt avalikkusele selgitama, mida Ida-Virumaa selle õiglase üleminekuga peaks võitma ning millised on oodatud konkreetsed tulemused.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles