Kodutute kannatlik kantseldaja Viktoria Gontšarova oskab neid mõista

Copy
Viktoria Gontšarova sõnul on see lausa solvav, kui inimesed arvavad, nagu oleks sotsiaalmaja midagi hirmsat. "Nagu igas teiseski kortermajas, on ka meil erisuguseid elanikke, ka keerulisi," märgib ta.
Viktoria Gontšarova sõnul on see lausa solvav, kui inimesed arvavad, nagu oleks sotsiaalmaja midagi hirmsat. "Nagu igas teiseski kortermajas, on ka meil erisuguseid elanikke, ka keerulisi," märgib ta. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järvel Järveküla tee 17 paiknevas sotsiaalmajas elab praegu sadakond inimest. Neist igaühel on oma tuba, aga enne sinna elama asumist olid paljud neist kodutud. "Nad on elus näinud kõike, mida üldse ette võib kujutada ja mida ette kujutada ehk ei oskagi. Neist igaühel on rääkida oma pikk lugu. Muidugi on nendega mõnikord raske ja vaja on suurt kannatust. Lihtsalt peab mõistma, et neil inimestel on oma maailm," räägib juba 18 aastat sotsiaalmaja juhtinud Viktoria Gontšarova. 

Direktori laual lebab taotluste virn nendelt, kes soovivad sotsiaalmajas tuba saada. "Inimestel pole kusagil elada; on neidki, kes elavad metsas," ütleb Viktoria. "Asi on selles, et viimasel ajal me uusi elanikke vastu ei võtnud, kuna meil käis ühel korrusel kapitaalremont ning sealsed elanikud olid ümber kolitud teistesse tubadesse. "

Praegu naasevad nad oma tubadesse − ning nagu koridoriski, pole ka köögis vanast enam midagi alles. Kõikjal on puhas ja valgusküllane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles