JUHTKIRI Keskerakond Ida-Virumaal omadega puntras

Põhjarannik
Copy
Keskerakomnna valimiskast.
Keskerakomnna valimiskast. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Keskerakonna puhul on juba pikemat aega olnud keeruline aru saada, kui palju erinevaid voole ja seltskondi Ida-Virumaal on ning mis neid omavahel seob. 

Maailmavaade ja erakonna programm need ilmselgelt enam pole. Pigem võib aimata, et erinevad seltskonna püüavad lihtsalt Keskerakonna märki ja iga hinna eest ära  kasutada siinsetes linnades ja valdades võimul püsimiseks või sinna pääsemiseks. 

Protsess ägeneb enne järgmisi kohalikke valimisi, sest võimulolek annab võimaluse mitte enda ega erakonna rahakoti toel, vaid maksumaksjate raha eest toppida linna- ja vallalehed täis oma pilte, kangelastegudest pajatavaid lugusid ja tümitada konkurente. Samuti "sundida vabatahtlikult" oma valimisnimekirjadesse omavalitsuse palgal olevaid inimesi ja kasutada ära muud avalikku ressurssi. 

Keskerakonnale, kes on end varasematel aastatel majandanud pankroti servale, selline asi sobib − ei pea vähemasti erakonna kukrut kohaliku valimiskampaania pärast eriti kergendama. 

Kevadel alanud "parteiline vennatapusõda", kus oma erakonnakaaslastele võimulolemise nimel mõnuga jalga taha pannakse, käib alates kevadest Jõhvis. Narvas on uutel tuuridel käima läinud laste ringmäng "Kes aias", kus on üha keerulisem aru saada, kes on ehtsad keskerakondlased ja kes mitte ning keda tunnistatakse omadeks ja keda ära põlatakse. 

Kogu selle omadega puntrasse mineku juures pole asjaosalised ehk ise tähelegi pannud, et veel mõned aastad tagasi Ida-Virumaal 60-70protsendilist populaarsust omanud Keskerakonna toetus on Turu-uuringute ASi viimase küsitluse põhjal sulanud juba 30 protsendile. Nagu sedagi, et Ida-Virumaal on suurim koroonasse nakatumise tase ja riigi suurim tööpuudus ja see tõotab seoses uute piirangutega veelgi kasvada. Need probleemid ei ole sisemise võimuvõitluse kõrval justkui üldse sama olulised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles