Narva kooslaulmispeol kõlavad nii "Kauges külas" kui "Kalinka Malinka"

Põhjarannik
Copy
Narva tuntud muusik ja ansambli AveNue liider Vladimir Tšerdakov esitleb reedel Narva-Jõesuus oma raamatut.
Narva tuntud muusik ja ansambli AveNue liider Vladimir Tšerdakov esitleb reedel Narva-Jõesuus oma raamatut. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Eesti taasiseseisvumispäeva kooslaulmispeol "Sõida tasa üle silla" kõlavad mitmes keeles tuntud laulud, mis on iseloomulikud Narvale.

20. augustil Narvas Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäevaks rajatud pargis toimuv pidu sai nime kauneimaks valitud eestikeelse lause "Sõida tasa üle silla" järgi. Kooslaulmispeost on kutsutud osa võtma kõik Eestis elavad inimesed − olgu nad koorilauljad või lihtsalt inimesed, kellele meeldivad muusika ja laulmine. Osalejatele jagatakse kohapeal laulikud.

Lauldakse nii eesti, vene, valgevene, ukraina kui ka ingeri laule. Muu hulgas kõlavad näiteks sellised lood nagu "Sõida tasa üle silla", "Ta lendab mesipuu poole", "Pesnja pro Narvu", "Po kamuškam", "Vihma sajab kak s vedra", "Lutšije devuški v Narve", "Kalinka Malinka", "Laul Põhjamaast", "Isamaa ilu hoieldes", "Ei ole üksi ükski maa", "Kauges külas", "Eilne päev".

Koorijuhtidena astuvad lavale Marina Kossolapova, Indra-Mirell Zeinet ja Oliver Povel-Puusepp, rahvusvähemuste koori juhivad Maria Vassilejeva ja Nadežda Moskaljova. Kontsertmeister on Olga Sergejeva.

Solistid on Sofia Rubina, Mirtel Põdra, Rafael Sharafetdinov, Alina Vorontšihhina, Vladimir Tšerdakov, Beatriche Huber, Indra-Mirell Zeinet ning Oliver Povel-Puusepp.

Kooslaulmispeo eeslauljad on kohalikud solistid, Narva eesti keele maja tandemkoor, Narva muusikakooli laste segakoor, Narva muuseumi folklooriansambel Suprjadki ja rahvusvähemuste koor. Tandemkoor ühendab endas 30-40 eri rahvusest lauljat, kes enamikus on pärit Ida-Virumaalt. Kaheksa kuu jooksul omandasid tandemkoori lauljad kooslaulmispeo repertuaari, aidates üksteisel õppida ning harjutada eesti ja vene keelt. Tandemkoor esineb kooslaulmispeol mõne lauluga ning on terve peo ajal toetav jõud.

Unikaalne kontsertetendus viib publiku ajareisile. Kujuteldaval sillal kohtuvad eri ajastud, rahvused ja keeled. Mis ikkagi toimus Kreenholmi ajal? Mida tegid Konstantin Päts ja Lydia Koidula Narvas? Mis mõtteid mõlgutas Igor Severjanin ning kuidas meenutavad kohalikud inimesed 30 aasta tagust aega? Narvat ühendavateks sildadeks ongi inimesed ja ajastud.

Kontsertetenduse loomemeeskond koosneb peamiselt narvakatest. Produtsendid on Anna Farafonova ja Alo Puustak, lavastajad Krismar Rosin, Ave Landrat, kunstnik Deniss Polubojarov ning videokunstnik Alyona Movko-Mägi.

Eesti taasiseseisvumise 30. aastapäevaga seotud suuremad sündmused Ida-Virumaal

* Vabaduse festival 14.-21. augustini Narva Vaba Lava teatrikeskuses ja teistes paikades. Kavas teatrietendused, filmid, vestlusringid.

* Kooslaulmispidu "Sõida tasa üle silla" 20. augustil kell 19 Narvas Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva pargis.

* Peoõhtu "Armsale Eestile!" Jõhvi muusikaväljakul 20. augustil alates kella 16st. Kavas: Jõhvi bigbänd ja Peeter Priks, Mironoffi klounisõu, kohalikud taidluskollektiivid, retrobänd Regatt, räppar Reket, Andrus Kuzmini videodisko ja ilutulestik.

* Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäevale pühendatud kontsert 20. augustil kell 13 Kohtla-Järve kultuurikeskuses. Esineb Alen Veziko.

* "Oru pargi promenaadi" kontsert 20. augustil kell 17 Toilas. Esinevad Maria Listra, Hanna-Liina Võsa, Jüri Pootsmann ja Jakko Maltis.

* Muusikafestival "Kirde rock" Jõhvi pargis kell 17. Esinevad DB4, Podvalstyle, Rockshock, Neljudi, Vulgari Moribus. Peaesineja J.M.K.E.

Üritusel saavad osaleda üksnes vaktsineerimiskuuri läbinud, COVID-19 haiguse läbi põdenud või negatiivse testitulemusega inimesed. Kontserdialale sisenemisel kontrollitakse tervisetõendit ja isikut tõendavat dokumenti. Tõendit võib esitada nii paber- kui digikujul (nt telefonist). Kohapeal testimise võimalust ei ole. Alla 18aastased noored ei pea COVIDi tõendit esitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles