Metsaomanikud istutavad kaskedele „imeseent“

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
OÜ Chaga korjab oma toodete jaoks aastas 30 tonni musta pässikut. Silver Laus ennustab, et kolme aasta pärast on seda vaja kolm korda rohkem.
OÜ Chaga korjab oma toodete jaoks aastas 30 tonni musta pässikut. Silver Laus ennustab, et kolme aasta pärast on seda vaja kolm korda rohkem. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tervist turgutav must pässik ehk chaga kasvab kaskedel looduslikult väga harva, suure nõudluse tõttu hakkasid metsaomanikud seda puudele tüüblitega külge pookima.

Looduses leidub musta pässikut ühel kasel 10 000 kuni 20 000 puu kohta. Seda, kuidas superseeneks nimetatav chaga levib, veel ei teata. Küll aga teatakse, et pässik tuleb kahjustada saanud puule, kui tema niidistik selle haava õigel hetkel üles leiab ja seal kasvama hakkab.

Chaga'l on palju raviomadusi, tal on tugev bakterite, seente ja põletike vastane toime, räägib seitse aastat tagasi asutatud osaühingu Chaga seenekasvatuse müügijuht Silver Laus. Jaapanis ja Venemaal on chaga't tema sõnul mingil ajal vähiravimina aktsepteeritud, Põhja-Ameerikas tuntakse seda rahvameditsiinis juba aastatuhandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles