JUHTKIRI ⟩ Ilusad plakatid ja nänn sisu asemel

Põhjarannik
Copy
Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Meile võib olla harjumatu, et äkki on valimiseelsel ajal tänavapilti ilmunud suured plakatid poliitikute nägudega. Asi on selles, et varem olid poliitilisele tänavareklaamile seatud valimiseelsel perioodil piirangud, mis nüüd on maha võetud. Enam ei keela keegi ka valimispäeval avalikes kohtades valimispropagandat teha.

Aga kui tulla nende plakatite juurde tagasi, siis mida me sealt teada saame? Eriti mitte midagi peale selle, et nii mõnigi kandidaat on pildil oluliselt nooremaks ja saledamaks tehtud, kui päriselus välja paistab. Muidugi saab teada kandidaadi numbri. Ja lugeda saab ka igasuguseid loosungeid, mis enamasti üsna õõnsad. Ühed lubavad kodu korda teha, teised teatavad, et konkreetne omavalitsus on hea kodupaik, kuigi ise elavad hoopis teises maakonnas, kolmandatele tundub, et kohapeal on asjad nii hullud, et omavalitsust tuleb päästma hakata.

Valija, kes tahab teada kandidaatide sisu, et oma hääl võimalikult väärtusliku võimulepürgija poolt anda, võib aga raskustesse sattuda. Muidugi on neid, kes hindavad kandidaate nendelt saadud pastakate, kalendrite, tikutopside või muu nänni järgi, aga tahaks arvata, et enamik inimesi langetaks parema meelega oma otsuseid selle järgi, mis plaanid ühel või teisel poliitilisel jõul nende kodukohaga võimule saades järgmise nelja aasta jooksul on. Enamasti on aga konkureerijate sisulisi lubadusi raske leida. Vaid välisele särale ja õõnsatele loosungitele lootma jäädes võib osa valijaid valimispäeval hoopis tulemata jätta ja nii mõnigi võimekas ja arukas saadik valimata jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles