JUHTKIRI ⟩ Kool ei tohi olla ühe seltskonna valimisstaap

Põhjarannik
Copy
Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Narvas Keskerakonna nimekirjas kandideeriv keeltelütseumi direktor Nadežda Tšerkašina saatis lastevanematele kirja palvega hääletada tema poolt ja kasutas kirjakulleritena oma kooli õpilasi.

Selle üle, kas see on seaduslik, ebaseaduslik või piiripealne tegutsemine, võib vaielda pikalt. Kuid kindlasti ei ole selline käitumine kooskõlas hea tavaga ega ausa mängu põhimõtetega.

Muu hulgas annab ta vanematele mõista, et tema pääsemisest volikogusse sõltub nende laste hariduse kvaliteet. Hämmastav on, et koolijuht peab ise valimistel administratiivse ressursi kasutamist normaalseks.

Hiljuti riigikogus esinedes ütles õiguskantsler Ülle Madise, et loomulikult tohib kohalike valimiste teemasid arutada ka koolis, aga kool ei tohi muutuda ühe erakonna valimisstaabiks.

Olukord, kus parajasti võimul olevad seltskonnad on püüdnud linna koolide ja asutuste juhte kas piitsa või präänikuga oma nimekirjadesse kandideerima meelitada, loobki tegelikult selliseid staabikesi.

Eeldatakse, et küll koolijuhid mõjutavad lastevanemaid hääletama "õigete" kandidaatide eest ja nii see valimiste võit koju tulebki. Konkureerivad nimekirjad, kuhu pole koolide ja teiste linnaasutuste direktoreid jätkunud, on valimistel ebavõrdses olukorras.

Sellised võtted on mõnedes Ida-Viru linnades olnud kasutusel juba paljudel valimistel järjest. Sellist karusselli ei saa aga peatada keegi teine peale valija, kes võiks mõelda, kas oma hääle andmine koolijuhile tuleb ikka kasuks selle kandi ja ka kooli arengule või teenib lihtsalt võimulolijate huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles