VALIMISAKTIIVSUS KELLA 20 SEISUGA ⟩ Ida-Virumaal oli valimistel osalejate protsent sama mis neli aastat tagasi

Põhjarannik
Copy
Häälte lugemine Jõhvi vallamajas asuvas valimisjaoskonnas.
Häälte lugemine Jõhvi vallamajas asuvas valimisjaoskonnas. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaal osales kohalikel valimistel 47,4 protsenti hääleõiguslikest inimestest, mis kordab täpselt eelmiste valimiste tulemust ning on üle Eesti kõige madalam.    

Jaoskondades andis Ida-Virumaal oma hääle kokku 33761 inimest. Kuus päeva kestnud ja laupäeva õhtul lõppenud e-hääletusel osales 18 426 Ida-Viru valijat.  

Kogu Eestis on oma hääle andnud 54,8 protsenti valijatest. Kõige agaramad valijad on Hiiumaal - 59.1 protsenti. Valimisaktiivsuse pingereas on Ida-Virumaale kõige lähemal Raplamaa 52.6 protsendiga. 

Neli aastat tagasi toimunud kohalikel valimistel jäi Ida-Virumaa valimisaktiivsuse poolest 47,4 protsendiga viimaseks. Kõige madalam oli see näitaja Kohtla-Järvel - 40,7 protsenti - ning kõige kõrgem Narva-Jõesuus - 61,7 protsenti - ja  Alutaguse vallas - 58,8 protsenti. 

Eesti keskmine valimistest osavõtt oli 2017. aastal  53,3 protsenti.

Pühapäeval oli 448 valimisjaoskonda üle Eesti avatud kella 9.00 hommikul kuni kella 20.00 õhtul. Valija sai oma linnas või vallas, Tallinnas linnaosas hääletada ükskõik millises jaoskonnas.

Nendest valimistest alates on kasutusel elektrooniline valijate nimekiri ehk paberi asemel on nimekiri arvutis. See tähendab, et valija pole enam seotud ühe kindla valimisjaoskonnaga ja saab oma valimisringkonna piires valida, millises jaoskonnas hääletamas käia. Valimisjaoskondade kohta saab rohkem infot kaardirakenduselt aadressil jsk.valimised.ee

Kohaliku omavalitsuse volikogu valivad 79 omavalitsuse elanikud. Kokku kandideerib 10 025 inimest. Eelhääletamisel osales 39,6% valijatest, elektrooniliselt andis täpsustatud andmetel hääle 275 587 inimest, jaoskonnas käis valimas 149 824 inimest. Lõplik e-häälte arv selgub täna hilisõhtul, sest pärast valimisjaoskondade sulgemist toimub topelthääletamise kontroll. Kui valija on kasutanud mõlemat hääletamisliiki, jääb kehtima vaid valimisjaoskonnas pabersedeliga antud hääl.

Kuidas leida valimisjaoskonda?

Valimisjaoskondade kohta saab rohkem infot kaardirakenduselt aadressil jsk.valimised.ee

Valimisjaoskonnad on pühapäeval avatud kella 9-20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles