Silmet ja riik rajavad Ida-Virumaale muldmetallide suurtehase

BNS
Copy
Silmeti tehas Sillamäel.
Silmeti tehas Sillamäel. Foto: Marianne Loorents

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) ning Silmeti emafirma Neo Performance Materials on alustanud koostööd laiendamaks haruldastest muldmetallidest (REE) toodete tootmist Eestis.

Eesmärk on rajada uus Neo tootmistehas tuulegeneraatoris, elektrisõidukites ja teistes rohetehnoloogiates kasutatavate haruldaste muldmetallide ja magnetmaterjalide töötlemiseks, teatas MKM.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Suti sõnul aitaks Neo investeering ehitada Ida-Virumaale suurtehase, mis on oluline nii rohepöördeks, strateegiliste muldmetallide tootmiseks kui ka uute kõrgepalgaliste töökohtade loomiseks. «Neo tulevikuinvesteeringud aitaksid oluliselt kasvatada Eesti ja kogu Euroopa tootmisvõimekust ning tarneahelate kindlust haruldaste muldmetallide ja magnetite valdkonnas,» ütles minister.

«Mul on hea meel, et Neo Performance Materials näeb Eestit oma eelistatud laienemiskohana. Oleme leidnud ringmajandust ja keskkonnasäästlikkust kõrgelt väärtustavale ettevõttele nende tootmise laiendamiseks hästi sobivaid asukohti Eestis. Neo laienemine Eestis pakub suurepärase võimaluse suurendada rohepöörde seisukohast väga oluliste tehnoloogiate tootmist ja kasutuselevõttu Euroopas,» lisas Sutt.

Neo Performance Materialsi tegevjuhi ja direktori Constantine Karayannopoulose hinnangul võimaldaks tehas tuua Neol Eestisse märkimisväärsed investeeringud. «Kuigi selline laienemine on tänases turuolukorras üsna keeruline, loodame leida potentsiaalseid partnereid Eesti ja Euroopa Liidu organisatsioonide seast, kes aitaksid laienemise ellu viia,» lausus Karayannopoulos.

«Avaldan siirast tänu meie Sillamäel töötava mitmesaja töötaja nimel selle toetuse eest, mida Eesti on meie tegevusele osutanud. Neo ootab väga, et saaksime jätkata panustamist nii uute töökohtade loomisse Eestis ja Euroopas, dekarboniseerimisse kui ka ringmajanduse eesmärkide täitmisesse,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles