Ka Jõhvis tähistatakse ainulaadset tähtpäeva

Põhjarannik
Copy
Vabadussõjas langenute mälestussammas Jõhvis.
Vabadussõjas langenute mälestussammas Jõhvis. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik / Arhiiv

30. novembril kell 12 oodatakse rahvast kogunema Jõhvis vabadussõjas langenute ausamba juures, et tähistada kordumatut tähtpäeva. 30. novembril saab Eesti Vabariigi vabana elatud päevade arv ühe võrra suuremaks kõigi nelja sõjalise okupatsiooni päevade koguarvust, mis on 18 950. Eestis on olnud kaks lühemat Saksa okupatsiooni ja kaks Nõukogude Vene okupatsiooni, millest teine kestis üle nelja aastakümne.

Kui edaspidi ei tule uut sõjalist okupatsiooni, siis on 30. novembri tähtpäev kordumatu. Valguse aeg saab pikemaks pimeduse ajast ja see vahe kasvab iga päevaga.

Tänupäeva algatajateks on kuus Eesti ajaloomälule pühendunud seltsi, teiste seas Eesti muinsuskaitse selts, Eesti lipu selts ja kindral Johan Laidoneri selts.

Tänupäeval kutsuvad seltsid heiskama päikesetõusul oma kodumajale sinimustvalget lippu ning keskpäeval kogunema vabadussõjas langenute ausamba juurde, et kirikukellade saatel asetada küünlaid ja lilli ausamba jalamile. Nõnda saab väljendada oma vaikset tänu pikalt kestnud vabaduse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles