JUHTKIRI ⟩ Kilplaslik majandamine - hea energia kulub toetuste jagamisele

Põhjarannik
Copy
Mõjub saatuse irooniana, et Narva, mis on tuntud Eesti energiapealinnanana ja mille hüüdlauseks on "Hea energia linn" peab nüüd võtma tööle 20 ametnikku, kes hakkavad tegelema elanikele energiatoetuste maksmisega.
Mõjub saatuse irooniana, et Narva, mis on tuntud Eesti energiapealinnanana ja mille hüüdlauseks on "Hea energia linn" peab nüüd võtma tööle 20 ametnikku, kes hakkavad tegelema elanikele energiatoetuste maksmisega. Foto: logo

Sundolukorrale, kus Narva linn kavatseb võtta maksumaksjate palgale 20 inimest, kes hakkaksid tegelema elanike elektritoetuste vastuvõtmise ja menetlemisega, ei oska anda muud nimetust kui kilplaslik majandamine.

Selles ei ole süüdi loomulikult Narva linnavalitsus. Töötajaid tuleb sel eesmärgil juurde palgata ilmselt kõigil linnadel ja valdadel. Selle algne põhjus on Euroopa ja sealhulgas Eesti energiapoliitika, mis on keeranud terve mõistuse järgi tegutsemise pea peale.

Narva hüüdlause on teatavasti "Hea energia linn". See linn ongi oma elektrijaamadega aastakümneid varustanud elektriga peaaegu kogu Eestit. Elektrit on jäänud üle ka eksportimiseks piiri taha. Tuhanded inimesed Ida-Virumaal said tööd, riigivõim ja kohalikud inimesed maksutulu, Eesti majanduskasv "väetist".

Kolm aastat tagasi lõppes see aga suures osas ära. Põhjuseks poliitilistest otsustest tulenenud süsinikukvootide järsk kallinemine. Selle tulemusel on paljud juhitavad elektrijaamad kogu Euroopas järjepanu mängust välja langemas. Nende asemel pole kaugeltki samaväärses mahus midagi tulnud. Nüüd ongi häda käes. Elektri pakkujaid on vähe, hind seetõttu ülikõrge ja riigid hakkavad nüüd korraldama kvootide müügist tulnud raha jaotamist sotsiaaltoetusteks. See on täiesti äraspidine ja loogikavastane tegevus.

Süsinikuheitmete vähendamine on õige eesmärk, aga selle poole tuleb liikuda mõistlikul moel. Vanade jaamade turult tõrjumine peab käima samas taktis uute rajamisega. Vastasel juhul jäämegi kalli elektri eest sotsiaaltoetusi maksma. 

Inimesed peavad nüüd poliitikute lühinägeliku ja eksimust mittetunnistava poliitika tõttu hakkama toetust paluma, mis tekitab ka ebamugavustunnet. Lisaks ka ohtralt segadust ja närvilisust, mis selliste toetuste menetlemisega kaasneb.

Teenekas energeetikaprofessor Arvi Hamburg märkis sel nädalal õigesti, et selline olukord ei saanud poliitikutele tulla üllatusena. Sellest on hoiatatud aastaid, aga enne kui suur jama kätte jõudis, ei proovinud nad suurt midagi selle ärahoidmiseks ette võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles