Bo Kragh paneb 1990ndate pöördelised sündmused Kirde-Eestis kirja raamatusse

Erik Gamzejev
Copy
Bo Kragh käis tänavu mais taas Ida-Virumaal ja kohtus siin mitmete 1990. aastate alguse liidritega.
Bo Kragh käis tänavu mais taas Ida-Virumaal ja kohtus siin mitmete 1990. aastate alguse liidritega. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

1990. aastate alguses Edgar Savisaare valitsuse nõunikuks ja hiljem Eesti Panga asepresidendiks olnud rootslane Bo Kragh kirjutab Eesti tollasest elust raamatut, millest suure osa kavatseb ta pühendada Kirde-Eestile.

Kragh' sõnul on Eesti taasiseseisvumisest palju raamatuid, aga Kirde-Eestis toimunut on neis puudutatud küllaltki pealiskaudselt. Teemasse süvenemata inimestel võib jääda kohati mulje, et oli laulev revolutsioon, seisti Balti ketis ja siis korraga saigi Eesti vabaks. Ta tahab oma raamatus tuua esile, kuivõrd pingeline töö käis Eesti taasiseseisvumise eelsetel aastatel.

Raamatut kirjutades tugineb ta suuresti oma päevikule, kuhu ta tegi põhjalikke sissekandeid. Ent ta käib ja kohtub ka 1990ndate alguses olulist rolli omanud inimestega, sealhulgas tollaste Kirde-Eesti linnade liidritega, kellest osa ei olnud sugugi vaimustatud Eesti iseseisvumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles