JUHTKIRI Ida-Virumaal kasvab kodanikuaktiivsus

Põhjarannik
Copy
Meeleavaldus Lüganuse kooli kaitseks.
Meeleavaldus Lüganuse kooli kaitseks. Foto: Matti Kämärä

Tänasest lehest saab lugeda, kuidas Kohtla-Nõmme kandis elav kohalik kogukond on võtnud kätte ja loonud endale oma koduküla. See pole lihtsalt mingi formaalne samm, mis kantud soovist omaette külas elada, vaid siiras tahe tulevikus oma kodukoha elu parandada ning kogukondlikku kuuluvust tugevdada.

Teine lugu räägib vaidluse jätkumisest Lüganuse kooli tuleviku ümber, kus kohalik rahvas ei lepi sellega, et võimud lihtsalt rahapuudusele viidates panevad nende ajaloolise kooli ühe käetõstmisega kinni. See näitab, et inimestel pole oma kodupaigast ükskõik, ja see on kindel sõnum ka vallavõimudele: me ei lepi sellega, kui meie arvamust ei kuulata.

Ka Narvas on kasvamas protestihääli koolide-lasteaedade reformi pärast ning pahased inimesed sunnivad võime dialoogile.

Üllatavalt suurt vastukaja on kohapeal leidnud tänavavalgustuse väljalülitamine suvekuudeks Kohtla-Järvel. Aktivistid on selle vastu käivitanud protestiallkirjade kogumise ning ka politsei on selles küsimuses rahva poolel. "Kas turvalisus on see, mille arvelt on õige kokku hoida?" küsivad nad. Ilmselt oli selline tormiline reaktsioon halvaks üllatuseks ka linnavalitsusele.

Kõik need näited on tegelikult positiivsed, sest peegeldavad kodanikuaktiivsuse kasvu meie maakonnas. See on tähtis, sest näitab, et kohalikud kogukonnad on üle saanud varem ehk tavainimeste hulgas laialt levinud arvamusest, et ega lihtinimene võimude tahte vastu saa. Sest Eesti põhiseaduse järgi ongi ju rahvas kõrgeima võimu kandja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles