Laulukoor Sudaruški tutvustab sügiseste tähtpäevade kombestikku

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Vene rahvalaulukoor Sudaruški laulab suurmaarjapäeva ja muude sügiseste tähtpäevade tähistamisest.
Vene rahvalaulukoor Sudaruški laulab suurmaarjapäeva ja muude sügiseste tähtpäevade tähistamisest. Foto: Erakogu

Laupäeval, 15. oktoobril kell 14 kõlab Ahtme klubis kontsert "Pokrovi istumised", kus vene rahvalaulukoor Sudaruški tutvustab eestlaste ja slaavlaste sügiseste tähtpäevadega seotud kombeid.

14. oktoobril tähistavad slaavlased suurmaarjapäeva ehk Jumalasünnitaja Neitsi Maarja kaitsmise püha [pokrov], eestlased aga kolletamispäeva. Sel puhul on Tallinna vene rahvalaulukoor Sudaruški kokku pannud huvitava laulude kava, mida nad tutvustavad väljaspool pealinnagi ja millest osa võtma kutsuvad ka kohalikke kollektiive. Laupäeval Ahtme klubis kavas oleval poolteisetunnisel pidulikul kontserdil astuvad lisaks pealinnast saabuvatele külalistele lavale ka Ahtme koorid Zorenka ja Retšenka ning Narva laulukoor Nadežda.

Laulukoori Sudaruški juhatuse liikme Anna Volkova sõnul on nende koor viimastel aastatel hakanud senisest rohkem tähelepanu pöörama slaavi laulude tutvustamisele ka eesti publikule.

"Idaslaavlaste rahvakalendris on palju pühi. Jumalasünnitaja Neitsi Maarja kaitsmise püha ehk suurmaarjapäeva tähistatakse 14. oktoobril ning see on vene õigeusu kiriku tähtsamaid pühi, mille juured ulatuvad kaugesse minevikku. Selleks ajaks olid vanasti põllutööd lõppenud, mehed suundusid hooajatöödele, naised aga ketrasid õhtuti lõnga. Esitamegi oma kontserdil laule, mis tutvustavad sügiseste istjate pidamist ning slaavlaste ja eestlaste sügiseste tähtpäevadega seotud kombeid," rääkis Volkova.

Vene rahvalaulukoor Sudaruški on oma rohkem kui 30aastase loometegevuse jooksul andnud sadu kontserte paljudes Eesti linnades ja osalenud ka rahvusvahelistel festivalidel. Koori repertuaaris on sada rahvalaulu. Koori asutaja ja juht Vjatšeslav Tulubjev, kes oli ühtlasi suurepärane bajanist, lahkus kaks aastat tagasi siitilmast, ent lauljatel õnnestus sellest hoolimata oma kollektiiv koos hoida. Praegu on kooris 25 liiget − tudengid, õpetajad, raamatupidajad, insenerid ja pensionärid −, kellele rahvalaul on tähtis osa nende elust.

Kontserdil esitamisele tulevad laulud on peamiselt venekeelsed, ent nende vahepalaks kõlab ka eestikeelne rahvakombeid tutvustav tekst.

Sissepääs on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles