Elanikke meelitab turvaline elukeskkond

Põhjarannik
Copy
Foto: Matti Kamara (Pohjarannik)

Tänases Põhjarannikus kirjutame sellest, kuidas Jõhvi ja Kohtla-Järve kaaluvad kampaaniaid, et meelitada inimesi end nende omavalitsuste elanikuks registreerima.

Elanike kahanemine Ida-Virumaa omavalitsustes, iseäranis Kohtla-Järvel, on olnud aastatepikkune tendents. Omavalitsusjuhid on seda murelikult pealt vaadanud ja õlgu kehitanud, tõdedes, et inimeste äravool suurtesse keskustesse on ülemaailmne suundumus. Jah, ega elanike vähenemine ole omane vaid meie maakonnale. Tallinn ja Tartu või hoopistükkis välisriigid on inimesi ära tõmmanud mujaltki. Lihtsalt Ida-Virumaal on see vähenemine paljuski sotsiaal-majanduslikel põhjustel olnud intensiivsem.

Muidugi, 3000eurose motivatsioonipaketiga, nagu Jõhvis plaanis, mingit imet ei tee ja seda arusaamist on tunda ka vallajuhtide mõtetest. Ent Jõhvis on tõesti palju "võõrtööjõudu", kes olulise aja töökoha tõttu siin elab, olgu nad siis Viru vangla, politsei või pääseteameti teenistuses.

Näeme, et ka Kohtla-Järve on hakanud mõtlema selles suunas, kuidas elanikke endale meelitada, kaaludes hoopis uustulnukatele, eriti noortele, erinevaid leevendusi. Eks näis, kuidas selle mõttega pärast võimuvahetust edasi minnakse.

Kuidas ka nende meelitamistega ei oleks, aga meile tundub, et kõige suuremat rolli siin mängib ikkagi elukeskkond, mis inimestele peatähtis on. Ja see pole ainult väline linnapilt, vaid ka olukord meditsiinis, hariduses, vaba aja veetmise võimalustes jms. Inimene peab siin end lihtsalt hästi ja turvaliselt tundma. Ent see on pikem ja keerulisem pingutus kui üksikute kampaaniate korraldamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles