Noortelavastus näitab sotsiaalmeedia võlu ja valu

Põhjarannik
Copy
Noortelavastuse "U-Tube" osatäitjad on Kaarel Targo ja Amanda Hermiine Künnapas.
Noortelavastuse "U-Tube" osatäitjad on Kaarel Targo ja Amanda Hermiine Künnapas. Foto: Postimees

Esmaspäeval, 21. novembril näeb Jõhvi kontserdimajas noortelavastust "U-Tube", mis osutab suunamudija elukutse ilusa fassaadi kõrval ka selle pahupoolele.

"Kelleks tahad sa saada, kui suureks kasvad?" küsis Friedebert Tuglas väikeselt Illimarilt. "Influencer´iks!"

Nii kõlab TEMUFI stuudio noortelavastuse tutvustus. On ju influencer ehk suunamudija 21. sajandi unistuste amet, mis ühendab endas korraga režissööri, operaatori, valgustaja, turundus- ja müügijuhi, dramaturgi ning loomulikult ka peaosatäitja ülesanded − kõike seda vastavalt iseenda oskustele ja vajadustele.

Noortelavastus "U-Tube" räägib loo ühest teismelisest neiust, kes unistab samuti influencer´iks saamisest.

"U-Tube´i" autor ja lavastaja Peep Maasik rääkis Õpetajate Lehele, et lavastuse mõte sündis elust enesest. "Kuulsin kord bussi oodates kõrvalt põhikooliealiste poiste juttu. Ilmselgelt püüdsid nad matkida ühe influencer´i kõnemaneeri. Hakkasin mõtlema, kui suur mõju võib ühel inimesel noortele olla. Sealt tekkiski idee teha lavastus sotsiaalmeedia võlust ja valust."

Sest mõistagi kaasnevad ihaldatud elukutsega tuntus, raha, glamuur, tasuta riided ja vitamiinijoogid, kuid pealtnäha lillelise elu telgitagustes mäslevad ka küberkiusamine, internetipedofiilia, probleemid igapäevasuhtluses ja depressioon.

"Tahame lavastuse abil rääkida sellest, kuidas suunamudija ametiga kaasneva tähelepanu ja vastutusega hakkama saada, samuti näidata sellega kaasnevaid ohte, alates õelatest netikommentaaridest, mis võivad viia ärevushäireteni," selgitas lavastaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles