Tänasest karmistusid Vene kütuse sisseveo piirangud

Põhjarannik
Copy
Narva piiripunkt.
Narva piiripunkt. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik / Arhiiv

Pühapäeval lõppes Euroopa Liidu kehtestatud sanktsioonide üleminekuperiood Vene Föderatsioonist pärit naftatoodetele ning nende ostmine ja ELi toomine on alates esmaspäevast, 6. veebruarist keelatud. Bensiini ja diislit võib nüüd Venemaalt tuua ainult kütusepaagis − kanistriga on kütuse importimine keelatud.

"Alates 6. veebruarist on keelatud osta, importida ja üle anda naftatooteid, kui need on pärit Venemaalt. Keelatud kaupade loetelu hõlmab ka mootorsõidukis tarbimiseks kasutatavaid kütuseid. Hinnanguliselt on praegu umbes 80 protsendil sõiduautodest esimesel piiriületusel Eestisse lisaks auto standardses kütusepaagis olevale kütusele kaasas ka 10-liitrine kanister kütusega," ütles maksu- ja tolliameti tolliosakonna ühiskonnakaitse valdkonna keeldude ja piirangute talituse juhataja Piret Tinkus.

Lähtudes õigusaktidest, on ELi elanikul õigus osta Venemaalt kütust juhul, kui see on vajalik reisi lõpule viimiseks ja naasmiseks ühenduse territooriumile. Tinkuse sõnul tähendab see seda, et reisijal on õigus importida ELi kütust, mis on sõiduki standardses kütusepaagis ja ettenähtud samas sõidukis kasutamiseks.

"Keelatud on Euroopa Liitu tuua kütust, mis on Venemaalt kaasa ostetud kütusekanistriga, kuna selline toomine ei ole vaadeldav põhivajaduste rahuldamisena, sealhulgas reisi lõpule viimisega," rõhutas Tinkus. Ta lisas, et kanistris kauba importimise keeld kehtib ühetaoliselt Venemaalt sisenemisel kõikidesse Balti riikidesse ja Soome.

Sanktsiooni rikkumisena on käsitletav kütuse piiriületusejärgne sõidukist väljapumpamine ning tasu eest või tasuta üleandmine. Väljapumpamine on lubatud ainult sõiduki remondi eesmärgil, kui see hiljem sõidukisse tagasi pumbatakse.

Maksu- ja tolliamet toob näite: Eesti kodanik reisib Venemaale ning tangib sealses tanklas täis auto paagi ning 10-liitrise kanistri. Ta ei ole viimase poole aasta jooksul Venemaad külastanud. Venemaalt naastes on tal lubatud maksuvabalt sisse tuua auto kütusepaagis olev kütus. Kanistris oleva kütuse import on keelatud, sõltumata sellest, kas sellele laieneks maksuvabastus või mitte. Inimesel on võimalus keelatud kaup tagasi viia või loovutada. Loovutatud kaup kuulub hävitamisele.

Teine näide: Eesti kodanik reisib Venemaale ning tangib sealses tanklas täis auto paagi ning 10-liitrise kanistri. Ta on Venemaad regulaarselt iga kuu külastanud (st eelnenud kuue kuu jooksul vähemalt kolm korda) ning viimase kuu jooksul on tegemist teise külastusega. Venemaalt naastes on tal lubatud sisse tuua auto paagis olev kütus, mis piiripunktis maksustatakse. Kanistris oleva kütuse import on keelatud. Inimesel on võimalus keelatud kaup tagasi viia või loovutada. Loovutatud kaup kuulub hävitamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles