PILDIGALERII ja VIDEO ⟩ Kohtla-Nõmmel avati tsiklinäitus

Põhjarannik
Copy
250kuubikuline Jawa oli poole sajandi eest tugev keskklass. Sada kuubikut suurem oli ikka võimsam ja uhkem. Veelgi suurema mootoriga müüdi meie mail vaid külgkorviga mootorrattaid.
250kuubikuline Jawa oli poole sajandi eest tugev keskklass. Sada kuubikut suurem oli ikka võimsam ja uhkem. Veelgi suurema mootoriga müüdi meie mail vaid külgkorviga mootorrattaid. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Laupäeval avati Kohtla-Nõmme kaevandusmuuseumis nostalgiliste mootorrataste näitus. Põhiosa väljapanekust on pärit Marko Raudmäe kogust, aga oma panuse on andnud ka kohalikud vanatsiklite omanikud.

Kui tänapäeval tuleb tsiklisõidust juttu kõige enam kui teist noorust põdevate või üle elavate inimeste hobist, siis omal ajal oli tegu kõva sõiduriistaga. Ei huvitanud sind vähemalt soojemal ajal bussi- või rongisõiduplaanid, vaid oli vabadus minna ja tulla. Nooremad unistasid soolotsiklist ning praktilised pereinimesed lisasid külgkorvi: ise lenksu taha, naine selja taha ja korvi kaks järeltulijat. Tõeline oma aja mahtuniversaal.

Aga lihtne see omaaegne elu ei olnud. Näituse avamises tekkis pisike paus, sest nurga taha peidetud Kalev Nauri Jawa, millega pidi lint läbi sõidetama, ei tahtnud kuidagi häält sisse võtta. Jah, tsikli või auto omamine tähendas kolm inimpõlve tagasi pidevat putitamist ja reguleerimist. Kord polnud sädet ja teinekord ei suutnud karburaator õiget segu teha. Mõneminutise jalaga veenmise järel võttis 1970. aasta kirsipunane unistuste pill õnneks hääle sisse ja näitus sai avatud.

Lisaks mootorratastele on näitusel väljas hulk omaaegseid mootorratastega seotud pilte ja dokumente. Kahjuks on aga info pildil olijate kohta puudulik või suisa olematu. Nii et kui te kellegi ära tunnete, siis andke muuseumirahvale kindlasti teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles