Kõigi kalasõprade teed viivad laupäeval Toila sadamasse

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Räimed, mille kalurid eelmisel kalasadamate päeval merest välja tõid, leidsid sealsamas sadamas tänulikud ostjad.
Räimed, mille kalurid eelmisel kalasadamate päeval merest välja tõid, leidsid sealsamas sadamas tänulikud ostjad. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Laupäeval, 29. aprillil, üle-eestilisel avatud kalasadamate päeval saab Toilas tutvuda sadama ja kalurite igapäevaeluga, osta värsket räime ning lasta kohapeal valmistatud kalatoitudel hea maitsta.

Eelmisel avatud kalasadamate päeval aasta tagasi leidis Toila sadamas ostja üle tonni värsket räime. Neil, kel otse merest toodud räime järele neelud käivad, tasub kaasavõetud ämbrite ja kilekottidega kohale tulla juba kell kaheksa hommikul.

"Just rääkisin kaluritega, räim pole veel liikuma hakanud. Mingi kogus saadakse kokku, kuid ei saa lubada, et kõigile jagub. Peipsist tuleb ka värsket kala müüki, aga seal on sama lugu. Kui värske kala soov suur, siis tuleks pigem varakult kohal olla," soovitas Toila sadamakapten Veiko Simm.

Lisaks kaluritele on päeva kangelased kalateadlased, kes räägivad seekord tuurakalast, ja kalakokad, kes jagavad praktilisi nippe, kuidas kalast maitsev suutäis saada. YliCooli looja ja peakokk Urpo Reinthal õpetab räime rookima ja valmistama. Kohalikud toitlustajad pakuvad aga räimeburgerit ja pannkooke: kalatänaval toimetavad Piret Toovis, Voka Tuba ja Hanno Kokteilid.

Programm kestab kella 8-14. Kohale sõidab ka teadusbussi teadusteater ja päeva juhib Tõnis Kotsar.

Kolm etteastet teevad Karmoškakamraadid − muusikaline seltskond, kes tuleb aeg-ajalt kokku ja harjutab karmoška kokkumängu, õppides lugusid kuulmise järgi, nagu pärimuse puhul ikka. Ühismängimine sai alguse sellest, et Piret Aus, grupi eestvedaja Viljandis, hakkas 2018. aastal karmoškakursusi korraldama ning kaks aastat hiljem oli pillimängijaid juba nii palju, et koguneti gruppi ja astuti üles lavadel üle Eesti.

Viies avatud kalasadamate päev on kogupereüritus, mis toimub erinevates kalasadamates. Igal sadamal on oma programm ja tegevust jätkub tervele perele

Vaadake lisainfot avatud sadamate päeva kohta siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles