"Seitsme linna muusika" festival kestab tänavu peaaegu kuu aega

Copy
Gerli Padar teeb kummarduse Silvi Vraidile.
Gerli Padar teeb kummarduse Silvi Vraidile. Foto: SCANPIX

"Seitsme linna muusika" festival kostitab 18. juunist 14. juulini õhtuooperi ja veemuusika, lastelaulude ja luule, džässi ja folgiga, aga ka kummardusega Eesti popmuusika tähtedele Silvi Vraidile ja Mati Nuudele.

Peaaegu kuu aja jooksul saab osa üheksast eriilmelisest kontserdist, millest üks toimub ka väljaspool maakonna praegusi piire Aseris. Kümnenda sündmusena tuleb traditsiooniline öökino Oru pargis Toilas.

Avakontsert toob Jõhvi kontserdimaja lavale Eesti rahvusballeti solistide Ketlin Oja ja Cristiano Principato ning pianist Johan Randvere koostöös sündiva tantsu- ja muusikakava, mis seob tervikuks valimiku eesti kõige tundelisemat luulet. Kõlavad klassikalise muusika pärlid Lisztist Beethovenini, mida kaunistab Eesti koreograafide looming.

Balleti kõrval kuulub "Seitsme linna muusika" festivali kavasse ka ooper − tenori Oliver Kuusiku romantiline kontsert Saka mõisas sobib hästi jaanipäevajärgsesse suveöösse. Kuusik esitab koos sõpradega kaunist eesti muusikat, aga ka Vahemere maade kirglikke meloodiad.

Mitmekülgseid artiste meenutades

Vokas teevad Gerli Padar ja Kalle Sepp sügava kummarduse eesti muusika suurkujudele Silvi Vraidile ja Mati Nuudele.

"On sümboolne, et kontsert toimub Voka triatloniga samal päeval," märkis Toila valla kultuurijuht Kaisa Pukk, meenutades, et lisaks lauljakarjäärile olid Mati Nuudel ette näidata hiilgavad saavutused spordis. 1960. aastate algul oli laulja üks Eesti paremaid raskekaalu tõstjaid, viiekordne Eesti meister (1961-1970) üliraskekaalus ja NSV Liidu meistersportlane.

Silvi Vrait seevastu oli äärmiselt mitmekülgne muusikas. Ta elab inimeste mälestustes kui hea stiilitunnetuse ja rikka häälega laulja, kes valdas paljusid stiile: džässi, diksiländi, bluusi, poppi, rokki, šansooni, kantrit jpm.

Üks rahvarohkemaid kontserte tõotab tulla Kohtla-Järve linnapargis, kus jätkub veemuusika traditsioon. Festival toob publiku ette neli meest, neli tooli, neli tšellot ja meeliköitva muusika. Tšellokvartett C-JAM ei karda avardada piire ning on valinud kavasse kireva buketi eri stiilidest ja ajastutest, nii Händeli ja Brahmsi teoseid kui ka seadeid Queeni ja Guns'n'Rosesi repertuaarist.

Sama kirev kui Ida-Virumaa

Mullu täitus Ida-Viru pikima traditsiooniga muusikafestivalil veerandsada aastat.

"25 aasta jooksul on muutunud linnade arv, maakonna ja omavalitsuste piirid, elanikkonna hulk ja käibel olev valuuta. Aga "Seitsme linna muusika", see tähendab Eesti Kontsert ja Jõhvi kontserdimaja, on suutnud edukalt kohaneda kõigi majanduslike ja ühiskondlike muutustega ning aidanud kustutada idavirulaste ja Ida-Virumaa sõprade janu suvise, põneva ja kvaliteetse meelelahutuse järele," ütles juubelifestivali avakontserdi eel õhtujuht Kalle Pärt.

Korraldajad lubavad, et ka arvult 26. festival toob kokku Ida-Viru inimesed, kaunid kontserdikohad ja põnevad muusikud. Sama kirju, kui on Ida-Virumaa, on ka festival ise.

Kümme eriilmelist sündmust

T, 18. juunil kell 19

Jõhvi kontserdimajas

"Tantsi mulle muusikat"

Ketlin Oja (Eesti rahvusballett)

Cristiano Principato (Eesti rahvusballett)

Johan Randvere (klaver)

Eesti rahvusballeti solistide Ketlin Oja ja Cristiano Principato ning pianist Johan Randvere koostöös sündiva tantsu- ja muusikakava seob tervikuks valimik eesti tundelisimat luulet. Kõlavad klassikalise muusika pärlid Lisztist Beethovenini, neid kaunistab Eesti koreograafide looming. Koreograafidebüüdi teeb ka Ketlin Oja.

Pilet 15/12 €

N, 20. juunil kell 19

Toila Pargi kohvikus

duo Marta-Lotta Kukk ja Johannes Pihlak (kitarr)

Marta-Lotta on laulja ja laulukirjutaja, kes on eestlastele tuttav telesaatest "Ma näen su häält" (2022) ning konkursilt "Eesti otsib superstaari" (2023), kus ta saavutas väga tugevate ja kaasahaaravate esitustega viienda koha.

Sissepääs tasuta

N, 27. juunil kell 19

Saka mõisas

"Õhtuooper Saka mõisas"

Oliver Kuusik (tenor)

Margus Kappel (klaver)

Andreas Lend (tšello)

Mari-Liis Uibo (viiul)

Oliver Kuusik esitab koos heade sõpradega oma suvist lemmikrepertuaari. Kõlab kauneim eesti muusika (Ivo Linna, Georg Otsa, Raimond Valgre ja ansambli Ruja populaarsed laulud), aga ka Vahemere maade kirglikud meloodiad (Nino Rota, Lucio Dalla, Yves Montand).

Pilet 20/18 €

T, 2. juulil kell 19

Vaba Lava Narva keskuses Alexi kohvikus

Jaak Tuksam ja Ain Agan

Muusikut Jaak Tuksamit on sügavalt puudutanud eesti luuleklassika, mida ta on isikupärasel moel lauludeks lauleldanud, esitades seda koos kitarristist ja heliloojast sõbra Ain Aganaga. Kontserdil kõlavad Heiti Talviku, Ernst Enno, Juhan Viidingu ja paljude teiste autorite luuletused.

Sissepääs tasuta

N, 4. juulil kell 19

Toila Valgevilla siseõues

Egert Milderi trio

Laulja-laulukirjutaja Egert Milderi soojad indie-folkhelid peegeldavad tema maailmarännakuid, mille jooksul on loomingusse voolanud mõjutusi nii Filipiinide salarandadelt, Nicaragua surfilinnadest kui ka Kaukaasia mägedest. Oma teekonnal jäi ta pikemalt peatuma Gruusiasse. Seal kirjutatud loost "Georgia (On my Mind)" sai 2020. aastal "Eesti laulu" kõrvauss − muusikapala, mis jääb kummitama.

Pilet 15/12 €

N, 4. juulil kell 23

Toilas Oru pargis

Öökino

Vabaõhuekraanil näeb midagi eesti klassikast, film on veel täpsustamisel.

Sissepääs tasuta

L, 6. juulil kell 19

Voka tiigi idakaldal

Kummardus Silvi Vraidile ja Mati Nuudele

Mati Nuude laulis end eestlaste südamesse ansamblis Apelsin aastatel 1975-1985. Nuude esimene linti lauldud laul ansamblis Apelsin oli "Jambalaya". Hiljem esines ta sooloartistina koos oma bändiga ja ta valiti mitmel aastal Eesti parimaks meeslauljaks. Silvi Vrait oli menukas poplaulja ansamblis Fix. Kahele suurkujule teevad kummarduse Gerli Padar ja Kalle Sepp.

Sissepääs tasuta

T, 9. juulil kell 19 Aseris

Marianne Leibur ja Joel Remmel

Laulja, viiuldaja ja laulukirjutaja Marianne Leiburi esitusi ja häält iseloomustavad soojus, sametpehme tämber ning loomulik ja sundimatu lavalolek. Tema emakeelne looming on paljusid puudutanud ja rõõmustanud. Joel Remmel pälvis 2020. aastal "Jazzkaare" ja Eesti Jazzliidu aasta džässmuusiku tiitli. Aasta hiljem võitis Joel Remmel Trio aasta džässansambli tunnustuse. Kontserdil tuleb esitusele Eesti džässiklassika ja Marianne Leiburi looming.

Pilet 5 €

L, 13. juulil kell 18

Kohtla-Järve pargis

tšellokvartett C-JAM "Veemuusika"

Pärt Tarvas

Levi-Danel Mägila

Margus Uus

Tõnu Jõesaar

Tšellokvartetis on ühendatud klassikaline keelpillikvartett, improvisatsiooniline bigbänd, metalne ja kaasakiskuv rokkmuusika, tundlik ning emotsionaalne tšellokõla. Repertuaaris on teoseid sellistelt heliloojatelt nagu Händel, Brahms, Wagner, Lloyd Webber, Anderson ja Ulveus, Rein Rannap, Valgre jt ning seadeid ansamblite Bon Jovi, AC/DC, Boney M, Status Quo, Abba, Queeni jt repertuaarist.

Sissepääs tasuta

P, 14. juulil kell 16

Toila SPA minigolfiväljakul

Lolala perekontsert

Lolala on Anna Kuchinsky ja Arian Levini pere südameprojekt, mis sai alguse detsembris 2019, kui nende esimene laps oli vaid kuuekuune. Kuigi Lola sündis laulja-lauluõpetaja ja helilooja perre, oli värskete vanemate lastelaulude repertuaar peaaegu olematu. Seetõttu otsustati laulud lapsele hoopis ise kirjutada ja neid YouTube'is jagada. Praeguseks on Lolala õpetlikke laule internetiavarustes kuulatud üle 25 miljoni korra.

Perepilet (2 täisk + 2 last kuni 10 a) 25 €, üksikpilet al 11 a lastele ja täiskasvanutele 10 €, 2-10 a lastele 5 €

Tagasi üles