Pannjärve radadel sirguvad tulevased suusaässad

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil Vane Vähk, tema kandadel kaksikvennad Danny-Rocco ja Allain-Marco Anton. Esmaspäevases trennis sõideti pärast soojendust kaks 7,5 kilomeetri pikkust ringi ja lihviti tehnikat. Nädalas on vähemalt neli 1,5-2tunnist treeningut.
Esiplaanil Vane Vähk, tema kandadel kaksikvennad Danny-Rocco ja Allain-Marco Anton. Esmaspäevases trennis sõideti pärast soojendust kaks 7,5 kilomeetri pikkust ringi ja lihviti tehnikat. Nädalas on vähemalt neli 1,5-2tunnist treeningut. Foto: Matti Kämärä

"Tahan sel aastal võita kõik etapid," ütleb Vane Vähk, välgutades teist hooaega Eestis oma eakaaslastele kandu. Üle 40aastase kogemusega Alutaguse suusaklubi treener Vello Lilium peab Vane eeliseks pikka kooliteed, mida poiss sageli jalgsi mõõdab.

"Vane elab koolist nelja kilomeetri kaugusel, see on teinud tema arengu," usub Vello Lilium loomuliku liikumise võlujõudu. Sama meelt on tema noorem kolleeg Timo Juursalu. "Vane puhul võime rääkida talendist, aga ta ise ka liigutab hästi palju. Just vabal ajal, kasvõi mürab niisama õues oma venna või õega, mitte ei istu arvuti taga. Kes liigutab, jõuab ka võistlustele."

Eelmisel hooajal jäi Vane ETV-Swedbanki noorte suusasarjas kõikidel etappidel püüdmatuks. Sel hooajal nurjas haigus ühel etapil osalemise, aga teised kaks on M13 klassis lõppenud samuti pjedestaali kõrgeimal astmel.

Vane esimene armastus oli tegelikult jalgpall, aga üsna ruttu tõrjus suusatamine vuti troonilt. "Mulle lumi lihtsalt meeldib. Tahan jälle kõik etapid võita, loodan, et õnnestub. Eriti meeldivad mulle pikad klassikadistantsid," ütleb poiss.

Aveli Uustalu, kes on sel hooajal võitnud samas sarjas N13 klassis ühe hõbemedali ja lõpetas mulluse hooaja kokkuvõttes kolmandana, hindab samuti klassikadistantse.

Aveli jäi Liliumile silma tubli jooksjana, aga suusatrenniga liitumiseks polnud pikalt vaja auku pähe rääkida - vanem sõsar Ave on suusamaailmas juba staažikas tegija ja väiksemale eeskujuks. "Jooksmine tuleb mul siiamaani paremini välja kui suusatamine, aga viimane meeldib rohkem. Ei teagi, miks," tõdeb Aveli.

Talisport on praegu südames esikohal ka kaksikvendadel Allain-Marco ja Danny-Rocco Antonil. Aga et mõlemad on väga musikaalsed, pelgab Lilium pillimängust ja laulust tulevikus tõsist rivaali.

Praegu rühivad velled teineteise võidu suusaradadel ja finišeeruvad enamasti järjestikustel kohtadel. ETV-Swedbanki sarja viimasel, Tallinnas toimunud vabatehnika sprindietapil, lahutas kaksikuid 0,08 sekundit: Allain-Marco platseerus M12 klassis seitsmendaks ja Danny-Rocco kaheksandaks.

Tugevad abijõud

"Kas kellestki neist sirgub tippsuusataja, on veel vara ennustada," ütleb Vello Lilium, tehes Alutaguse suusaklubi hea käekäigu eest "vastutavaks" oma endised õpilased Timo Juursalu ja Janek Vallimäe, kes tegutsevad aktiivse sportimise kõrval ka treeneritena. "Mõlemad on tublid ja töökad poisid."

Juursalu usub, et tegemist on mitme soodsa asjaolu kokkulangemisega: ühest küljest on sattunud tublid lapsed, teisalt ei saa mööda minna Illuka valla suurest toetusest. Oma osa on ka õnnestunud suvisel ettevalmistusel. "Meil vedas sellega, et saime LEADERi programmist raha ning tegime Iisaku ja Avinurme suusaklubidega ühislaagri. Sellest oli palju abi."

Juursalu kinnitab, et kui lapsel on tõsine tahe suusatada, siis raha taha asi ei jää. "Suusavarustus on valla poolt, riided hangib tugevamatele klubi," loetleb ta. "Kuni 17-18 aasta vanuseni loeb peamiselt enda tahtmine. Loodan, et pärast põhikooli läheb enamus siit Otepääle spordikooli. See on kindlasti väga hea koht, kus õppida, kui tahad saada suusatajaks."

"Kuigi Pannjärve pole päris Otepää, on siingi treenimiseks väga head tingimused," arvab Juursalu. "See on suur eelis, et pärast trenni saab pesema minna, see peaks vähendama haigestumise ohtu. Praegu on ainult üks puudus, et jõusaali ei ole. Aga tean, et see viga ka varsti parandatakse."

Üldjuhul on Pannjärvel ka lumega hästi läinud. "Sel hooajal on lumi juba detsembri algusest maas. Vahepeal oli mujal Eestis sula, aga meil jäi ikkagi lumi alles."

Järjepidevus loeb

Olukorras, kus Eesti pole enam suusatamises maailmavalitsejate seas, pole järelkasvu leidmine keerulisem, arvab noor treener.

"Mul on võibolla lihtsalt vedanud, aga enamusel on ikka endal tahtmine treenida. Eks vahel tule ka trenni meelitada. Üldjuhul nad tahavad ise hästi võistelda ja siis ütled: selleks, et võita, peab ka trenni tegema. Mitte korraga hästi palju, vaid iga päev ja natukene. Kui ühe trenni vahele jätad, on juba halb."

Liliumi hinnangul on laste kehaline ettevalmistus läinud varasemaga võrreldes natukene nõrgemaks. "Kehalise kasvatuse tundides on kohe näha, kes on olnud väikesest peast liikuvamad. Mõned lapsed värisevad ja lausa kardavad suusatamist, suusatamine on nagu hirmuala," muigab ta.

Samamoodi on uue aja märk, et spordilaagrites klõbistatakse treeningute vaheajal ja õhtuti arvutis. "Treeneritel on tegu, et saada hoolealused õigel ajal magama, nii et nad jaksaksid järgmisel päeval trenni teha."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles