Narva tahab ametist kangutada ka põlist linnasekretäri Ants Liimetsa

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linnasekretär Ants Liimets.
Narva linnasekretär Ants Liimets. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva volikogus avaldatakse reedel umbusaldust linnapea Tarmo Tammistele, ent senisest kõvemat survet avaldatakse ka linnasekretärile Ants Liimetsale, kellest vabanemine saab siiski olema keerulisem.

Reformierakonda kuuluv ja palju aastaid Narva Eesti Seltsi eestvedajaks olev Ants Liimets on Narva linnasekretäri ametis olnud 1993. aasta detsembrist ehk veerand sajandit.

Liimetsa tööga pole rahul endine keskerakondlane, 2018. aasta augustist aga parteitu Narva volikogus enamust omava fraktsiooni Kodulinn Narva liige Aleksei Mägi.

Linnavolikogu viimasel, 11. märtsi istungil pälvis Mägi poolt kriitikat Narva valimisjaoskondade väidetavalt halb töökorraldatus lõppenud riigikogu valimistel, mis päädis muu hulgas palju kõmu tekitanud veaga hääletussedelite kokkulugemisel. "On aeg sellele lõpp teha," ütles Mägi ettevalmistatud kõnega esinedes.

"Linnasekretär peab ise lahkumisavalduse esitama," lisas ta. 

Ants Liimets kinnitas Põhjarannikule antud kommentaaris, et Mägi võtab linnavolikogu istungitel tema vastu sõna juba üsna ammusest ajast, samas kui teised saadikud on vait. Oma igapäevases töös linnasekretär enda sõnul aga survet ei tunneta. "Ma ei luba seda enda suhtes teha."

Liimets ei pea volikogus tema suhtes kõlavat kriitikat õiglaseks ning tema meelest on tegemist mustamisega. Küsimusele, miks selline asi toimub, vastas linnasekretär naeratades: "Küllap olen ees..."

"Ilmselt esitan küsimusi, mis mõnele ei meeldi," selgitas ta kahemõtteliselt.

Linnasekretäri võib ametist maha võtta linnapea ning selleks pole linnavalitsuse kollegiaalset otsust vaja. Samas peab ametist tagandamise otsus olema põhjendatud, mitte põhinema ainuüksi poliitilisel kapriisil.

Homme, 15. märtsil võetakse 15aastase staažiga Narva linnapea Tarmo Tammiste umbusaldushääletusega ametist maha ning tõenäoliselt määratakse tema ajutiseks asetäitjaks abilinnapea Aleksei Jevgrafov. Võimalik, et Jevgrafov valitakse aja möödudes ka täieõiguslikuks linnapeaks.

Ants Liimets on viimasel ajal korduvalt ajakirjanikele öelnud, et tema on 64aastaselt juba pensionär ja tema seljatagune on seega kindlustatud. Nüüdki kinnitas ta Põhjarannikule, et on valmis tulevase uue linnapeaga oma lahkumise tingimusi arutama. "Kui ta teeb mulle hea pakkumise, kuidas ma ametist lahkuma peaksin, siis räägime."

Liimets on oma pika karjääri jooksul Narva linnavalitsuses olnud sageli oma otsekohesusega linnavõimudele pinnuks silmas. Näiteks 2008. aastal kritiseeris ta linnavalitsuse infotunnis ajakirjanikele esinedes linna uut avaliku korra eeskirja, mille koostas linnavalitsus ning mille linnavolikogu ühegi paranduseta vastu võttis. Liimets nimetas eeskirja "selliseks lolliks asjaks". Linnavolikogu tollase esimehe Mihhail Stalnuhhini arvates rikkus Liimets selle väljaütlemisega avaliku teenistuse ametniku eetikakoodeksit ning peab selle eest karistust kandma.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles