Briti sõdurid tegid idavirulastele lahkumiskingi

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast mitut tundi kivide tassimist ei paistnud sõdurite näos erilisi väsimuse märke.
Pärast mitut tundi kivide tassimist ei paistnud sõdurite näos erilisi väsimuse märke. Foto: Matti Kämärä

Suurõppusel "Siil" osalenud 120 Briti sõdurit, kelle ajutine baas Eestis on Viru jalaväepataljon Jõhvis, koristavad enne ärasõitu Ida-Viru spordi- ja puhkealasid.

Briti sõdurid, kes sattusid ka "Siilil" Mäetaguse piirkonda, olid eile pärast õppust tagasi. Sedakorda koristustalgutel, kus tuli relvade kandmise asemel hoopis kive tassida.

"Eestlased on olnud väga külalislahked ja Eesti on nii tore maa, et tahtsime siinsele kogukonnale midagi tagasi anda. Meil on enne lahkumist paar vaba päeva ja otsustasime need sisustada heakorratöödega," rääkis major Scott Awad, kes juhib Yorkshire´i rügemendi teise pataljoni Corunna kompaniid.

Vabatahtlikud abikäed

Et sõdurite mõte teoks teha, võttis Briti suursaatkonna avalike suhete nõunik Krislin Aedla ühendust kohalike omavalitsustega ja uuris, kus oleks vaja vabatahtlikke abikäsi. Käed löödi Mäetaguse valla ja Narva linnaga.

Mäetaguse puhkeala pakub idavirulastele nii jooksu-, rulluisu- kui talvel ka suusaradu. "Puhkeala sai valmis kaks aastat tagasi ja nüüd on vaja teha järeltöid − puhastada teeäärsed alad kividest, et neid saaks niitma hakata," selgitas Mäetaguse vallavalitsuse keskkonnaspetsialist Martin Miller.

Ta lisas, et jõudumööda on puhkeala varemgi kividest puhastatud. "Aga eks ta on selle taha jäänud, et on liiga vähe töökäsi. Kui küsiti, kas me soovime abijõude, siis loomulikult olime nõus."

Töö kavandati selliselt, et see mahuks sõdurite hommiku- ja lõunasöögi vahele. "Tegelikult võttis see isegi vähem aega. Kivide korjamisest raskema töö − elektriliini hoolduse käigus raiutud võsa kokkukorjamise said sõdurid uskumatult kiiresti tehtud. Väga usinalt töötasid, ei tulnud siia niisama vaatama," kiitis Miller.

Massilised abikäed ei tähenda siiski, et kohalik õpilasmalev jääks suveks tööta. "Kivide tõstmine on lastele liiga raske töö. Õpilasmalevale on võimetekohast tegevust küll: mõisapargis rohimist, peenarde hooldamist, puuokste korjamist ja muud sellist," rääkis Miller.

Jõudu nõudvad tööd

Tänase päeva sisustab Corunna kompanii Narva lähedal Äkkeküla loodusrajal, kuhu plaanitakse tulevikus rajada dendropark. Ka seal oodatakse sõdurite abi ennekõike jõudu nõudvate tööde tegemisel.

Scott Awad rõõmustas, et ilm soosis koristustalguid, erinevalt "Siilist", kus saadi kaela korralikud vihmavalingud. "Britina peaksin küll olema vihmaga harjunud, aga meie kompanii baseerub Küprosel, kus on märksa parem ilm," rääkis ta.

Briti major kiitis, et Eesti tujuka kevadilma mängitud vingerpussidest hoolimata oli Eesti kaitseväe korraldatud "Siil" väga hästi organiseeritud õppus.

"Usun, et kõik õppisid sellest midagi. Üks asi oli koostöö harjutamine liitlastega − nii eestlaste kui USA armee sõduritega. Aga teiseks oli oluline, et saime harjutada suurel maa-alal ja reaalsetes looduslikes tingimustes. Suurbritannias pole sellistes mõõtmetes treeningala. Isiklikult pole ma kunagi varem nii suurusel õppusel osalenud," rääkis Awad.

Suurbritannia oli "Siilil" suurim rahvusvaheline panustaja ning Yorkshire´i rügemendi teine pataljon osales peaaegu 120 sõduriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles