"Siili" poisid päästsid lõksujäänud perenaise

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui õppuste "Siil" eesmärk oli kindlustada Eesti turvalisust globaalsemas plaanis, siis − nagu selgub meie lookesest − aitasid "Siili" poisid ka otse ja kohe. Pilt on illustratiivne.
Kui õppuste "Siil" eesmärk oli kindlustada Eesti turvalisust globaalsemas plaanis, siis − nagu selgub meie lookesest − aitasid "Siili" poisid ka otse ja kohe. Pilt on illustratiivne. Foto: Matti Kämärä

Kolm suurõppusel "Siil" osalenud reservisti päästsid Kiviõli lähedal oma talumaja keldrisse õnnetult lõksu jäänud vanema proua.

Põhjarannikule jutustas "Siilil" osalenud 23aastane reservist, rühmavanem Krister Klement, kuidas ta kahe kaaslasega läks eelviimasel suurõppuse päeval jagama taludesse, mida õppuse käigus segati, üle jäänud toidukraami: avatud NATO-pakid otsustati pigem vastsetele tuttavatele jagada, selmet kohvi-teed, küpsiseid, konserve, šokolaadi ja muud kraami ära visata.

"Jõudsime maja juurde, mille õuel olime just eelmisel päeval sõja maha pidanud ja püssi paugutanud, ning kuulsime häält, nagu keegi oleks vaipa kloppinud. Hüüdsime, et oleme Eesti sõdurid ja tulime sööki tooma, aga keegi ei vastanud, ent kloppimine jätkus. Jõudsime maja juurde ja nägime, et välisuks oli lahti. Astusime lävele ja hüüdsime veel: "Tere-tere! Oleme Eesti sõdurid, tulime teile sööki pakkuma." Ja siis kuulsime vastust: "Tere-tere! Aidake, palun, mind välja, olen keldris kinni!"," meenutab Klement.

"Siili" poisid läksid kolmekesi majja ja selgus, et esikus asuva põrandaluugi peale oli liikunud kapiuks, mis võimaldas  luuki vaid mõne sentimeetri jagu liigutada: piisavalt, et kloppimise hääl tekiks, aga liiga vähe, et perenaine keldrist välja oleks pääsenud. "Tegime luugi lahti, naine ronis keldrist välja ja sai lisaks kõigele veel kastitäie nänni ka," räägib Klement.

Naine tunnistas sõduritele, et oli keldris juba pikemat aega kinni − kapiukse oli luugi peale libistanud mahaveerenud pott. Õnnelikult pääsenu ütles ka, et poeg oli lubanud küll õhtul külla tulla, aga see polnud kindel, nii kulus sõdurite abi raudselt marjaks. Klement otseselt paanika tunnuseid ei märganud, nii oli tegemist õnneliku äpardusega. "Meile endale oli see küll kummaline kogemus: läheme kellelegi toitu viima, aga osutume peaaegu elupäästjateks. Ju siis tema kaitseingel saatis meid sinna," muigab Klement.

Suurõppus "Siil" toimus 4.-15. maini ja seal osales rohkem kui 13 000 meest-naist, sealhulgas meie liitlased USAst, Ühendkuningriikidest, Belgiast ja Saksamaalt. Kunagi varem pole vabas Eestis ühele õppusele nii palju reserviste koondatud ja "Siil" näitas ühtlasi, et meie segasüsteem − reservistid, ajateenijad ja kaadrisõjaväelased − toimib. Õppuse "Siil" raskuskese asuski kahel Virumaal. Ida-Virumaal jõudsid lahinguimitatsioonid Kohtla, Jõhvi, Mäetaguse, Lüganuse ja Sonda valda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles