Aleksei Baskakov jättis "Kuldkaru Openil" ühe esikoha Eestisse

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Baskakovile peaks kindel võit kodusel "Kuldkaru Openil" andma vajalikku enesekindlust pürgimisel Rio de Janeiro olümpiale.
Aleksei Baskakovile peaks kindel võit kodusel "Kuldkaru Openil" andma vajalikku enesekindlust pürgimisel Rio de Janeiro olümpiale. Foto: Matti Kämärä

Laupäeval Ahtmes toimunud tugeva koosseisuga vabamaadlusturniiril "Kuldkaru Open" jättis ainsa esikoha Eestisse Ida-Viru viimaste aastate üks paremaid sportlasi Aleksei Baskakov. 

Kaalukategoorias kuni 57 kg alistas Baskakov poolfinaalis Venemaa maadleja Anužan Meružani ja finaalis kindlalt ka Saksamaa koondisesse kuuluva Euroopa kadettide meistrivõistluste pronksi Niko Zarcone.

Sihib olümpiapiletit

23aastase Baskakovi ja Eesti vabamaadluskoondise treeneri Aleksei Hapovi sõnul tuli õpilase niivõrd hea esitus tallegi meeldiva üllatusena. Baskakov oli sunnitud põlvemeniski ja ristisidemete vigastuse tõttu tegema ligikaudu aastapikkuse maadluspausi. "Ta sai taas treenima hakata alles tänavu kevadel. Taastumine ja taas vormi kogumine pole toimunud lihtsalt. On olnud edusamme ja tagasilööke. Suvel sai ta Euroopa mängudel Bakuus hea 8. koha, seejärel ei läinud aga mitmed turniirid päris nii hästi nagu loodetud. Seekordne võit peaks andma talle vajalikku enesekindlust," sõnas Hapov.

Tema sõnul on Baskakovil eesmärk pääseda Rio de Janeiro olümpiale, kuid see on ülitugeva konkurentsi ja tiheda valikusõela tõttu äärmiselt raske. Esmalt plaanib ta osaleda Euroopa meistrivõistlustel, kuid selle tulemused olümpiale pääsu seisukohast rolli ei mängi. Järgnevad Euroopa ja seejärel maailma valikturniirid. "Olümpiapileti lunastamiseks tuleb seal jõuda ei rohkem ega vähem kui finaali ehk kahe parema hulka. Tema kaalukategoorias on aga maailmas enam-vähem samal tasemel maadlejaid, kes pole veel kohta olümpial kindlustanud, ligemale poolsada," tõi Hapov näite karmi konkurentsi kohta.

Põltsamaa noormees kolis Ida-Virumaale

Eesti vabamaadlejatest on koha olümpial kindlustanud vaid Epp Mäe, kes osales turniiri järel Kohtla-Järvel toimunud treeninglaagris. Meestest üritab olümpiale jõuda ka Viljandi klubi Tulevik maadleja Ragnar Kaasik, kes treenib sageli koos Ida-Viru klubi Kuldkaru maadlejatega. Kaasik alistas äsjasel Kuldkaru turniiril teel finaali kolm vastast, kuid kaotas siis Venemaa maadlejale Vjatšeslav Sugakole.

Aleksei Hapovile tegi turniiril heameelt ka Aimar Andruse, kes jõudis kuni 65 kilo kaaluvate meeste seas lähedale võidule. Finaalis jäi ta napilt alla Iisraeli maadlejale Emrach Gasanovile. Andruse on Põltsamaa noormees, kes esindab endiselt ka kodukandi maadlusklubi Nipi. Kuid nüüd on ta kolinud Ida-Virumaale ja käib Kohtla-Järve Järve gümnaasiumis ning treenib Kuldkarus. "Ta vahetas elukohta just seetõttu, et siin on temale paremad treenimisvõimalused. Seekordsel turniiril finaali jõudmine on tubli samm edasi," leidis ta.

Võimas elamus

Tänavuse turniiri korraldusele jagus Hapovil vaid kiidusõnu. "Mulle tundus juba eelmisel aastal, et midagi paremini teha ei ole enam võimalik. Ent see, millises õhustikus toimusid tänavu finaalid, oli midagi sellist, mida ma pole kogenud ühelgi välismaa turniiril. Valgusemäng, muusika ja lippudega lehvitamine maadlejate väljakutsumisel lihtsalt tekitavad judinaid ning löövad adrenaliini üles," tõdes ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles