Aleksandr Latin liigub järjekindlalt Rio suunas

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Latin tegi maailmameistrivõistluste sarja avaetapil 28. kohaga paljulubava hooaja alguse, ent olümpiale jõudmiseks tuleb lähikuudel veel sama hooga tublisti punktilisa koguda.
Aleksandr Latin tegi maailmameistrivõistluste sarja avaetapil 28. kohaga paljulubava hooaja alguse, ent olümpiale jõudmiseks tuleb lähikuudel veel sama hooga tublisti punktilisa koguda. Foto: Ilja Smirnov

Ida-Viru sportlastest on Rio de Janeiro olümpiamängudele pääsemisele kõige lähemal Narva triatleet Aleksandr Latin, kes jätkab uuel hooajal maailmameistrivõistluste sarja etappidel edukalt vajalike reitingupunktide kogumist.

Triatlonis pääseb olümpial starti 55 meest. Iga riik saab maksimaalselt välja panna kolm sportlast. Olümpiale pääsejad selgitatakse jooksva punktitabeli pingerea alusel. Punkte saab koguda mitmetes võistlussarjades. Kõige heldemalt saab punkte kümneetapilises maailmameistrivõistluste sarjas WTS (World Triathlon Series), kus osaleb ka enamik maailma tippe.

Tihe võistlusgraafik

Selle sarja avaetapil läinud laupäeval Araabia Ühendemiraatides teenis Ida-Virumaa eelmise aasta parim meessportlane Aleksandr Latin tublilt punktilisa, tulles tugevas konkurentsis 28. kohale. 1,5 km pikkusest ujumisest, 40 km rattasõidust ja 10 km jooksust koosnenud võistluse võitis hispaanlane Mario Mola ajaga 1.46,39. Latin jäi talle alla kahe ja poole minutiga ning see vahe tekkis viimasel alal − jooksurajal.

Eesti triatloniportaali teatel tegi Latin eriti head tööd äärmiselt tehnilisel rattarajal. Sealt õnnestus tal ujumises liidritele kaotatud sekundid tagasi võita ja minna jooksurajale liidritega ühes grupis.

Latin ütles Eesti triatloniportaalile, et jäi oma esinemisega üldjoontes rahule. "Suutsin kogu võistluse vältel tugevalt pingutada ja ühtki ärakukkumist ei toimunud. Ujumises kaotasin liidritele 35 sekundiga, mis jättis võimaluse rattaetapil vahe tasa teha. See ka õnnestus," rääkis ta.

Lähikuudel seisab Latinil olümpiapääsme kättesaamise nimel ees tihe võistlusgraafik. Juba eelseisval nädalavahetusel on ta stardis Austraalias Mooloolabas maailmakarikaetapil, millele järgneb samas sarjas New Plymouthi etapp Uus-Meremaal.

"Lendamist ning erisuguste kliima- ja ajavöönditega kohanemist tuleb hästi palju, kuna võistlused on maailma eri nurkades," märkis ta intervjuus Martin Merile, lisades, et kuigi eelmise hooaja head tulemused on teda triatleetide pingereas tublisti ettepoole toonud, ei piisa sellest veel olümpiale jõudmiseks.

Hooajaks valmistumist alustas Latin Eestis, keskendudes ujumisele. Jaanuari alguses lendas ta Kanaari saartele Lanzarotele ning tegi seal läbi rohkem kui kuu aega kestnud suurte koormustega treeninglaagri, kus kõige töömahukamal nädalal ulatus treeningtundide arv 35ni.

EM ebaõnnestus Voronovale

Aastaid Ida-Virumaa parimaks naissportlaseks valitud laskja Anžela Voronova võimalused pääseda olümpiale on muutunud õhkõrnaks.

Viimaseid olümpiakohti jagati laskjatel veebruari lõpus Ungaris toimunud Euroopa meistrivõistlustel. Seal aga Voronova ega ka teised Eesti laskjad nii kõrgetele kohtadele, mis taganuks ka olümpiapääsme, ei küündinud. Veera Rumjantseva sai õhupüstolist laskmises 33. koha, õhupüssist laskmises näitas Veera Koljuhhina 43. ja Voronova alles 53. tulemust.

Narva naislaskurite treener Aleksandr Makarov ütles, et Ungaris ei õnnestunud Eesti sportlastel kohaneda võistluspaigaga. Kui tavaliselt toimuvad laskmisvõistlused betoonpõrandal, siis seekord võisteldi spordikeskuses, kus oli maas kummist kate. "Sellisel tasemel loevad kõik pisiasjad. Kõikidel osalejatel jäid tulemused tavapärasest kehvemaks. Mõned harjusid selliste tingimustega pisut paremini, meie omad mitte. Võimalik, et lisapinget andis ka teadmine, et see on sisuliselt viimane võimalus olümpiakoht teenida," selgitas Makarov Põhjarannikule.

Üks Eesti laskja peaks siiski olümpiale pääsema ja selleks taotleb Eesti laskurliit niinimetatud wild card'i ehk erikutset, mis on mõeldud ala populariseerimise huvides nendele riikidele, kel pole ükski laskur sportlike tulemuste poolest olümpiale kvalifitseerunud.

Eesti laskurliidu sekretär-asjaajaja ja endine tipplaskja Liivi Erm on rääkinud, et sellele pretendeerivad Eestis eri laskmisliikidest nii meeste kui naiste peale kokku viis-kuus sportlast. Kellele neist hakkab Eesti laskurliit vajaduse korral erikutset taotlema, otsustatakse aprillis Rios toimuva maailmakarikaetapi tulemuste põhjal.

Aleksandr Makarovi sõnul on maailmakarikaetapil osalemine väga kulukas. "Voronova kuulub kaitseväkke ja tema sõidukulud kaetakse, ent teised mu õpilased sinna minna ei saa," selgitas ta.

Anžela Voronova osales 2012. aasta olümpiamängudel Londonis ja sai seal naiste õhupüssi 10 meetri laskmises 42. koha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles