Maidlas võib pühapäeval näha 20meetrist kuulikaart

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristo Galeta on jõudnud kuulitõukes tippklassi tähistavast 20 meetrist 13 sentimeetri kaugusele.
Kristo Galeta on jõudnud kuulitõukes tippklassi tähistavast 20 meetrist 13 sentimeetri kaugusele. Foto: Põhjarannik

Eesti praegune parim kuulitõukaja Kristo Galeta võtab sel pühapäeval Maidla mõisaõuel  toimuvatel  Heino Lipu mälestusvõistlustel sihikule nii EMi normi täitmise kui Eesti rekordi.

35aastane Kristo Galeta on kolmel viimasel hooajal jõudnud kuulitõukes meistriklassi tähistavale 20 meetri joonele väga lähedale. Tänavu 3. juunil tõukas ta isiklikuks rekordiks 19,87 meetrit. See jääb augustis Berliinis toimuvate Euroopa meistrivõistluste normile alla vaid kolme sentimeetriga ja juba 39 aastat vankumatult Heino Silla nimel püsivale Eesti rekordile 66 sentimeetriga.

Võistluse korraldaja Mati Lillialliku sõnul võib hea õnnestumise korral ohus olla ka 2013. aastal bulgaarlase Georgi Ivanovi nimel püsiv Heino Lipu mälestusvõistluse rekord, mis on 20.78.

Harjub uue tehnikaga

Hiljuti pöördetehnikale üle läinud Galeta ütles, et eeldused hea tulemuse tegemiseks on olemas. Ta naasis just kahenädalasest treeninglaagrist, kus ta harjutas Gerd Kanteri olümpiavõiduni tüürinud islandlase Vestein Hafsteinssoni juures. "Kuigi arenemisruumi on veel palju, tundus laagri lõpus, et sain õigetele liigutustele pihta, ja selle põhjal võiks nüüd ilusat tulemust oodata," sõnas ta.

Sel neljapäeval Tallinnas toimunud heitjate seeriavõistlusel sai Galeta parimal katsel kirja tulemuse 19.24. Probleeme valmistas tõukeringi püsimajäämine.

Galeta selgitas, et 20 meetri alistamine olnuks võimalik ilmselt varemgi, kui ta jäänuks truuks enimkasutatavale glide-tehnikale, ent pöördega tehnikaga on võimalik jõuda kaugemale, kuigi selle omandamisega on seotud mitmeid riske. "Tuleb olla kannatlik. Öeldakse, et pöördega tehnikale üleminekul kulub esimene aasta selle põhialuste õppimiseks, teisel on võimalik jõuda tulemusega endisele tasemele ja kolmandal hakata tulemusi parandama. Mul õnnestus juba sel aastal isiklik rekord teha," märkis ta.

Et Maidlas võisteldakse mitte tavapärasel staadionil, vaid mõisaõue murul, on Galeta sõnul ainult tervitav. "Seda võistlust olen ikka oodanud, sest publik on lähedal, muusika mängib ja see mõjub hea tulemuse tegemisele hästi," sõnas ta.

Tõukering vajab lihvimist

Küll aga on ta mures Maidla tõukeringi seisundi pärast. "Eelmisel aastal oli see muutunud juba üsna krobeliseks ja ma ei saanud seal kuidagi hakkama. Just pöördega tehnika puhul on väga oluline, et tõukering oleks sile," sõnas Galeta, kes loodab, et enne võistlust õnnestub betoonist ringi siledamaks lihvida.

Kristo Galetale pakub Maidlas konkurentsi norralane Marcus Thomsen, kelle isiklik rekord on tema omaga samast klassist − 19.70. Tõukamas on ka 19 meetri piiri ületamist sihtiv Jander Heil, kes on varem tõuganud 18.80.

Pühapäeval kell 13 Maidla mõisaõuel algaval võistlusel osaleb ka praegune Eesti parim naiskuulitõukaja Kätlin Piirimäe, kelle rekord on 16.80.

Heino Lipp kuulus maailma tippu

Ida-Virumaalt Maidlast pärit Heino Lipp oli mitmete kergejõustiku asjatundjate hinnangul 1947. aastal maailma parim kuulitõukaja ja 1948. aastal maailma parim kümnevõistleja.

Aastatel 1946-1951 juhtis Heino Lipp kuulitõukes Euroopa edetabelit. Tema rekord 16.98 on Eesti kergejõustikuvõistlustel finaalivääriline tulemus tänapäevalgi. Et Nõukogude režiim ei lubanud teda välismaale, jäid tal rahvusvaheliste tiitlivõistluste medalid võitmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles