Pannjärve võõrustab Eesti suusatamise tulevikulootusi

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusatamise noortesari on aastaid olnud selle ala tulevikulootuste menukamaid võistlusi. Pannjärve etapil on varasematel aastatel osalenud ka kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu poeg Andreas, kellest on nüüd saanud üks Eesti noortekoondise liidreid.
Suusatamise noortesari on aastaid olnud selle ala tulevikulootuste menukamaid võistlusi. Pannjärve etapil on varasematel aastatel osalenud ka kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu poeg Andreas, kellest on nüüd saanud üks Eesti noortekoondise liidreid. Foto: sportiv.ee

Pühapäeval toimub Pannjärvel Eesti noorte suusasarja etapp, kuhu on tulemas üle poole tuhande Eesti suusatamise tulevikulootuse. Esikolmiku kohtadele pürgivad ka Ida-Viru noored.

Eesti suusanoorte kõige menukama võistlussarja Pannjärve etappi korraldab juba mitmendat aastat Alutaguse suusaklubi. Selle eestvedaja Robert Peetsi sõnul on korralduse poolest tegu ühe lihtsama võistlusega, sest suur osa tööst on suusaliidu õlgadel. "Meie vastutame eelkõige radade ettevalmistamise eest ning peame tagama nii kohtunikud kui ka vabatahtlikud, kes aitavad võistlust läbi viia," sõnas Peets.

Pool tuhat suusatajat

Et registreerimine kestab reedeni, ei ole praegu täpselt teada, kui palju noori pühapäeval Ida-Virumaale võidu suusatama tuleb. "Varasematel aastatel on mõnedel etappidel olnud ka kuni 800 osalejat, aga praegu jätab külmetushaiguste laine oma jälje. Arvestame, et 500-600 noort tuleb siiski kohale," sõnas  Peets.

Pannjärve etapp pidanuks sarja avaetapina toimuma juba enne jõule, ent tookord tuli võistlus suurte külmakraadide tõttu edasi lükata.

Noortesarjas osalejate vanus jääb vahemikku 11-23 aastat. Pannjärvel sõidetakse vabastiilis. Sõltuvalt vanusest jääb võistlusmaa pikkus ühe ja kümne kilomeetri vahele.

Kui pühapäeviti on Pannjärvel tavaliselt ka rohkesti pühapäevasuusatajaid, siis neil palub Robert Peets arvestada, et suusastaadioni läheduses olevad 1, 2, 3 ja 5 kilomeetri ringid on kella 11-15 avatud vaid võistlejatele. "Soovitan suusahuvilistel sel ajal suunduda maratonirajale või planeerida oma sõidud hilisemale ajale. Aga enne seda tasub kindlasti tulla raja äärde noortele kaasa elama," ütles Peets.

Ida-Viru noorte edukas algus

Idavirulaste toetushüüded aitavad rajal kiiremini edasi ka kohalikke noori, kellest nii mitmedki konkureerivad esikolmiku kohtade pärast. Et Ida-Viru noored suusatajad kuuluvad eri vanuseklassides Eesti paremikku, näitas läinud nädalavahetusel Põlvamaal Mammastes toimunud noortesarja esimene etapp, kus võistleldi klassikastiilis. Koha pjedestaalil sõitsid välja viis siinset noorsuusatajat.

Vane Vähk Alutaguse suusaklubist võitis  esikoha M13 klassis 3 km sõidus. Robert Peetsi sõnul suutis Vane jätta 22 konkurenti selja taha hoolimata sellest, et tal haigusevimm oli juba sees.

Kaarel Karri Iisaku suusaklubist Margus pälvis teise koha kuni 15aastaste poiste seas. Alutaguse suusaklubisse kuuluv Allain-Marco Anton saavutas teise koha M12 klassis ja tema vend Danny-Rocco Anton oli neljas. Kuni 13aastaste tüdrukute seas tuli kolmandaks Veronika Kaldmaa Avinurme suusaklubist, Aveli Uustalu Alutaguse suusaklubist oli neljas. Kuni 23aastaste noormeeste seas sai kolmanda koha Janari Rajas Marguse suusaklubist.

Lisaks jõudis esikümnesse veel hulganisti Ida-Virumaa suusaklubide noori, peale nimetatute ka Narva Äkke klubist.

Robert Peetsi sõnul pole Ida-Virumaa noored nii edukalt aastaid hooaega alustanud. Tema hinnangul oli üheks eeliseks, et Ida-Virumaal tuli lumi varem maha kui mujal ja see võimaldas siinsetel noortel rohkem lumel harjutada. "Ka suvine ettevalmistus oli hea, sest saime tänu projektitoetustele teha mitmeid treeninglaagreid. Alutaguse klubi noored said ajal, mil siin veel maa must oli, käia suusatamas Soomes suusatunnelis," rääkis ta edu tagamaadest.

Peetsi sõnul on treenerid teinud head tööd ja pannud noori suusatamisest vaimustuma. "Tean on oma kogemuse põhjal, et kõige paremad tulemused tulevad siis, kui ühes treeningrühmas on  4-5 enam-vähem ühevanust ja ühel tasemel noort. Siis tekib meeletult kõva omavaheline konkurents ja treenimise tahe. Sama soodne olukord on meil nüüd tekkimas," sõnas ta.

ETV-SWEDBANKI NOORTE SUUSASARJA ETAPP

* Pühapäeval, 20. jaanuaril Alutaguse puhke- ja spordikeskuses Pannjärvel.

* Võistlejad on vanuses 11-23 aastat.

* Sõidetakse vabastiilis vanuseklassist olenevalt 1-10 km.

* Võistlus kestab kella 11-15, sel ajal on 1-5 km rajad pühapäevasuusatajatele suletud.

Allikas: suusaliit.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles