Suusaparemik jagab Pannjärvel meistritiitleid

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks nädalat tagasi toimus Pannjärvel Eesti suusatuuri avaetapp, kus Eesti parematega võistlesid ka mitmed tuntud suusatajad välismaalt. Sel nädalavahetusel on Eesti kõige kiiremad suusatajad taas Ida-Virumaa suusamekas, et jagada meistrivõistluste medaleid.
Kaks nädalat tagasi toimus Pannjärvel Eesti suusatuuri avaetapp, kus Eesti parematega võistlesid ka mitmed tuntud suusatajad välismaalt. Sel nädalavahetusel on Eesti kõige kiiremad suusatajad taas Ida-Virumaa suusamekas, et jagada meistrivõistluste medaleid. Foto: Matti Kämärä

Sel nädalavahetusel kihutavad Pannjärvel võidu Eesti paremad suusatajad, kes selgitavad tänavused meistrid paarissprindis ja pikkadel distantsidel.

Suusahuvilistel on võimalik Eesti tippsuusatajate medaliheitlusele raja ääres kaasa elada kahel päeval järjest. Laupäeval sõidetakse suusastaadionil ja selle läheduses paarissprinti. See on ala, kus kaheliikmeliste võistkondade mõlemad liikmed peavad järgemööda läbima kolm ringi. Meestel on ühe ringi pikkus 1,4 km ja naistel 1,2 km.

Keerukas sprindirada

Võistluse juhataja Robert Peetsi sõnul jääb selle ringi sisse mitu raskemat tõusu. "Kuigi tõusude vahe ei ole iseenesest väga suur, on asjatundjate hinnangul tegu rajaga, kus tuleb kogu aeg kõvasti tööd teha. Laskumised on pöördega ja seal pole samuti võimalik puhata," kirjeldas Peets rada ja ennustas, et nõudliku raja tõttu võivad vahed võistkondade vahel suureks venida. "Aga publikule on see kindlasti põnev võistlus."

Pühapäeva hommikul kella poole kümne ajal lähevad mehed 50 km ja naised 30 km distantsile. Sõit toimub Pannjärve 5 km ringil. Nii meestel kui naistel on õigus korra suuski vahetada. "Piirdusime vaid ühe korraga, et anda võrdsemad tingimused ka nende klubide esindajatele, kel pole kaasas suurt hulka hooldemehi," selgitas Peets.

Ilmaolud on Peetsi sõnul Pannjärvel praegu suusatamiseks ideaalsed. "Kui tavaliselt kipub meil märtsi lõpuks staadionile tekkima suur veelomp, siis praegu on seal täiesti talvised olud ja ka metsa vahel on rajad head korras," ütles ta, lisades, et lähipäevade ilmaprognoos lubab samuti soodsat suusailma.

Et võistlusele registreerimine on avatud kuni tänase õhtuni, ei ole võistluse korraldajate sõnul praegu veel täpselt teada, kes Pannjärvele meistrivõistluste medalite pärast heitlema tulevad. "Eeldame aga, et kogu Eesti paremik, kel tervis korras, on kohal," sõnas meistrivõistluste tehniline delegaat Paavo Nael.

Mannima lubab kohal olla 

Naiste 30 km meistritiitlit lubas jahtima tulla Kiviõli suusaklubi eest võistlev Tatjana Mannima, kes on sel hooajal tiirutanud maailmas mööda eri etappe FISi maratonisarjas, mille ta ka üldarvestuses võitis. "Kui ainult pühapäevaks haigeks ei jää. Tütar on praegu tõbine, loodan, et mulle külge ei hakka."

Mannima sõnul on tal tänavusel hooajal jõudu palju kulunud ja vorm ei ole enam  kõige parem. Eelmisel nädalavahetusel Haanjas toimunud suusavahetusega sõidus pidi ta leppima neljanda kohaga. Tema sõnul ei olnud asi selles, et võistlusmaa temale liiga lühike oleks olnud. "Kui ei jaksa 10 km sõita, ega siis 30 km ka kergemalt ei tule. Aga Eesti meistrivõistlustel tahan ikka võita," sõnas ta.

Kui kunagi olid Pannjärve rajad Mannimale põhiliseks treeningpaigaks, siis paaril-kolmel viimasel aastal ei ole ta sinna enam sattunud. "Juba sellepärast tahaks nüüd seal võistelda," ütles ta, märkides, et osaleks meelsasti ka sprinditeates, aga paraku pole tal paarilist.

Eesti tänavuse hooaja edukaim naissuusataja tunnistas, et mõtted liiguvad juba järgmise hooaja suunas. "Varsti tuleb väike puhkus, siis hakkan valmistuma Sotši olümpiaks. Pean hästi läbi mõtlema, kuidas selleks valmistuda, sest pean mitmeid asju tegema teisiti kui tänavu, mil põhieesmärgiks oli maratonide sari. Järgmisel hooajal ei saa pikamaasõitudele keskenduda, sest siis kaob teravus olümpiadistantsidel," arutles ta.

Paavo Naela sõnul tõi suusaliit Eesti meistrivõistlused tänavu Ida-Virumaale, et laiendada ala geograafiat. "Pannjärvel on olemas väga hea keskus ja korralikud rajad. Ka kohalik meeskond eesotsas Robert Peetsiga on tõestanud end heast küljest nii noortevõistluste, Alutaguse maratoni kui ka äsjase Eesti suusatuuri etapi läbiviimisel," sõnas ta.

Eile, kui sai teatavaks, et rahvusvaheline spordiarbitraaži kohus vabastas dopingusüüdistustest kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu ja tühistas ka talle määratud võistluskeelu, hakati online-meedias spekuleerima selle üle, kas ta võib starti tulla sel nädalavahetusel Eesti meistrivõistlustel Pannjärvel. Intervjuus Eesti Ekspressile kinnitas  Veerpalu, et ei kavatse seda teha ja tegeleb nädalavahetusel lastega.

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED SUUSATAMISES

* Võistluspaik: Alutaguse puhke- ja spordikeskus Pannjärvel.

* Laupäeval, 30. märtsil kell 12 sprinditeade vabatehnikas. (Võistlusklassid: mehed, M18, M20, naised, N18, N20.)

* Pühapäeval, 31. märtsil kell 9.30 meeste 50 km klassikas ja kell 9.33 naiste 30 km klassikas.

* Võistluse ajal on suusarada harrastajatele suletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles