Alutaguse maraton toimub vabastiilis

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud laupäeval Pannjärvel toimunud ETV noortesarja etapil võidutses kuni 14aastaste  seas Illuka valla tüdruk Aveli Uustalu, kes on selle vanuseklassi liider ka kahe etapi kokkuvõttes.
Läinud laupäeval Pannjärvel toimunud ETV noortesarja etapil võidutses kuni 14aastaste seas Illuka valla tüdruk Aveli Uustalu, kes on selle vanuseklassi liider ka kahe etapi kokkuvõttes. Foto: MATTI KÄMÄRÄ

Kuigi nädalavahetusel ei pudenenud taevast lund loodetud koguses, võtsid Alutaguse maratoni korraldajad eile vastu siiski otsuse, et 8. veebruaril üks Ida-Viru suuremad rahvaspordiüritusi toimub, kuid tavapärase klassikalise stiili asemel vabastiilis. 

Ürituse peakorraldaja, Alutaguse suusaklubi eestvedaja Robert Peets sõnas, et raja sõidukorda saamiseks tuleb metsas maratonini jäänud päevade jooksul kõvasti tööd teha. Nädalavahetuse sadu tõi küll suuremale osale 42 kilomeetri pikkusest rajast lund juurde, kuid samas on kohti, kus tuul viis ära sellegi vähese lume, mis seal enne oli.

5 km veel lumest lage

"Umbes 5 kilomeetri ulatuses lumi peaaegu puudub. Et laupäeval seal sõita saaks, peame  kive korjama ja labidaga lund laiali laotama," ütles Peets, kes alates homsest koos oma mõnede sõprade ja pereliikmetega selle töö kallale asubki. Neljapäeval peaks appi saabuma seltskond suusasõpru Tartust.

Kuigi "Peetsi brigaad" annab endast parima, et maratonil osalejad tunneksid end laupäeval rajal võimalikult hästi, hoiatab ta, et kel võimalik, valiks selleks sõiduks mõne vanema suusapaari. "Ei saa kahjuks lubada sellist rada, mis suusapõhju ei rikuks. Kuid selles olen küll kindel, et kive on märksa vähem ja lumi valgem kui mitmel sel talvel toimunud maailma karika etapil," sõnas Peets, pidades silmas eelkõige Saksamaal Oberhofis ja Poolas Szsklarska Porebas toimunud maailma tippude võistlusi, kus ta ise rahvusvahelise suusaliidu tehnilise delegaadina ametis oli.

Parajat katsumust tõotab suusatajatele ka laupäevane ilmaprognoos, mis lubab nullilähedasi kraade. "See tähendab, et  head libisemist loota ei ole. Rada on ebatasane ja jalad saavad kõvasti vatti," sõnas Peets, soovitades neil, kes just esikümne kohti ei jahi, alustada pikka suusasõitu rahulikus tempos, kuna võimalusi harjutamiseks on sel talvel olnud napilt.

Tartu maratoni proovisõit

Kui eilse seisuga oli Alutaguse maratonile end kirja pannud alla 400 suusataja, siis laupäevaks peaks see arv märgatavalt kasvama. "Kõik ootasid meie otsust, kas sõit tuleb või mitte," märkis Peets, kelle sõnul on keerulised lumeolud ka näiteks Soomes, mistõttu on seal mitmed kavandatud võistlused ära jäänud ja eile uurisid temalt Alutagusel osalemise võimalusi mitmed sealsed maratonitiimid.

Stardis peaksid olema ka need Eesti paremad suusatajad, kes seitseliikmelisse olümpiakoondisesse ei mahtunud.

Kui läinud laupäeval võistlesid ETV noortesarja etapil Pannjärvel ligikaudu pool tuhat suusatajat, siis eeloleval nädalavahetusel peaks rohkelt sõitjaid olema peale laupäevase maratoni ka pühapäeval. Nimelt on Peetsi sõnul Tartu maratoni korraldajad otsustanud Pannjärvele üle tuua avatud raja sõidu ja teatesõidu.

Tegu on traditsiooniliste sõitudega, mis toimuvad nädal enne Tartu maratoni. 16. veebruariks kavandatud Eesti kuulsaima maratoni toimumine on sel aastal aga suures ohus, sest praegu näitab lumekaart Otepää ja Elva ümbruses lumekatte paksuseks vaid viis sentimeetrit. Asja ei pruugi saada ka plaanist viia maratonirada sel aastal Võrtsjärvele, sest nädalavahetuse tuuleiilid tegid järve jää lumest lagedaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles