HITO-l lõpuks ometi võit käes

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HITO võidu sepistamisel oli üks võtmeroll ameeriklasel Joseph Prophetil, kes viskas 25 punkti ja võttis 10 lauapalli ning kelle pidurdamisega Valga mängijad kuidagi  toime ei tulnud.
HITO võidu sepistamisel oli üks võtmeroll ameeriklasel Joseph Prophetil, kes viskas 25 punkti ja võttis 10 lauapalli ning kelle pidurdamisega Valga mängijad kuidagi toime ei tulnud. Foto: Matti Kämärä

Ligikauda sada HITO truumat poolehoidjat sai laupäeva õhtul kannatlikkuse eest  väärilise tasu - nende lemmikmeeskond sai 26 kaotuse kõrvale meistriliigas hooaja esimese võidu, kui Valga Maks&Moorits mängiti üle 77:64.

Kuigi HITO asus vääramatu jõuga mängu võidu poole tüürima pärast tasavägist esimest veerandit, said fännid tribüünidel kindlustunde, et nüüd tõepoolest esimene võit ära tuleb, alles viimase veerandi keskpaigas. Üks HITO kangelasi, 26 punkti visanud Siim Laur tabas siis järjekordse kolmepunktiviske ja HITO eduseis kasvas 22 punkti suuruseks.

Ühe oma parema mängu HITO särgis tegi ka ameeriklane Joseph Prophet, kes viskas 25 punkti, võttis 10 lauapalli ja andis viis korvisöötu. Kui mitmetes eelnevates mängudes on Prophetil olnud probleeme visketabavusega, siis laupäeval läks tal näiteks kaheksast kahepunktiviskest seitse läbi korvirõnga. Samuti tabas ta kõik kaheksa vabaviset. Vaid kaugviske sihik ei olnud päris paigas - kuuest üritusest kandis vilja üks.

Vastaste "tornid" mängiti üle

Teise poolaja mängupildi põhjal ei reetnud miski, et platsil on meeskond, kes kõik senised mängud sel hooajal kaotanud, või et  kahes eelmises mängus on Valga ülekaalukad võidud võtnud. HITO hea kaitsemäng kammitses Valga mängijaid, ise mängiti välja head viskepositsioonid ja punktid aina tulid. Lauavõitlust valitses samuti HITO, olgugi et korvi all põhitööd teinud Edvard Trumm, Janek Veedla ja Joseph Prophet on üksnes 195 cm pikad. Nad mängisid selgelt üle Valga "tornid" - 215 cm pika Viljar Veski ja temast vaid 5 cm lühema lätlase Raitis Grafsi.  Eesti koondise vaateväljaski olnud ja varem Hispaania tugevuselt  kolmandas liiga mänginud Veski sai näiteks kogu mängu jooksul kätte ainult kaks lauapalli.

HITO peatreeneri Priit Sternhofi sõnul oligi võidu võti ülekaal lauavõitluses. "Meile ongi põhiküsimus saada oma kaitselaud kontrolli alla, et vastane ei pääseks kergelt kordusvisetele.  Kui see õnnestub, läheb ka meie oma rünnak paremini käima," rääkis Sternhof, lisades, et mõnevõrra tegi HITO elu kergemaks vastaste passiivne kaitsemäng. "Saime küllaltki headelt positsioonidelt visata ja tabavus oli hea."

HITO kogenuim mängija Edvard Trumm tõdes, et meeskond oli avaminutitest peale meelestatud võidule. "Meil on jäänud vahel võidutahtest puudu. Oleme mitmeid mänge alustanud poollõdvalt. Täna oli kõik, nagu peab," märkis ta.

Võidumängus käis HITO-l platsil vaid kaheksa korvpallurit ja Trummi arvates võis see isegi kasuks tulla. "Et tänasel mängul oli mehi vähem, said kõik rohkem joosta ja olid kogu aeg soojad," sõnas ta.

Samas imestas ta, et Valga tsentrid Veski ja Grafs nii lahjad olid. "Nad mängisid kuidagi tujutult. Nendega oli täna küllaltki lihtne hakkama saada. Eelnevates mängudes on nad meile korvi all tunduvalt rohkem probleeme tekitanud," tunnistas Trumm.

Stabiilsuse puudus

Valga meeskonna lätlasest peatreener Sandys Buškevics õnnitles HITOt hooaja esimese võidu puhul. "Täna lihtsalt polnud meie päev. Andis tunda, et meil polnud nädal aega mängupraktikat," sõnas ta, leides, et HITO-le tuli ilmselt kasuks eelmisel päeval Rakvere Tarvasega peetud mäng. Kuigi HITO kaotas selle 31 punktiga, aitas see häälestuda mänguks Valgaga. Ta tõi näiteks, et Valgaga oli täpselt sama lugu, kui kuu aega tagasi alistati TTÜ päev pärast seda, kui oli saadud korralik saun Tartu TÜ/Rockilt.

Buškevics tunnustas ka Siim Lauri ja Joseph Prophetit, kelle ohjeldamisega oli tema meeskond ilmselgelt hädas. "Kui vastaste kaks meest viskavad 51 punkti ja meie kogu meeskonnaga 64, siis on raske mängu võita," tõdes ta.

Priit Sternhofi arvates ei anna esimene võit veel põhjust rääkida meeskonna kvaliteedi tõusust. "Seekordse mänguga olen muidugi rahul. Kuid meie probleem on, et mängijatel pole sellist stabiilsust, mida meie vastaste tase eeldab. Ühes mängus õnnestub paremini üks, teises teine. Selliseid häid päevi nagu täna, kus kõik oma oskused välja mängivad, on kahjuks harva," ütles ta.

Reede õhtul Rakveres Tarvasega peetud mäng, mille HITO kaotas 79:110, näitas Sternhofi sõnul selgelt, milline on tasemevahe meistriliiga paremikku kuuluvate klubidega. "Nad ajasid mängutempo nii kiireks, millele meil polnud midagi vastu panna," sõnas ta.

Mängus Tarvase vastu oli HITO parim Janek Veedla, kes tõi 20 punkti ja võttis kuus lauapalli. "Ta on viimastes mängudes olnud tubli. Endast pikemate vastastega on ta korvi all hästi hakkama saanud ja ka rünnakul on tal heal päeval hea vise," ütles Sternhof.

Kas HITO suudab võitude lainele püsima jääda ja läheneda viimaste mängudega mulluse hooaja tulemusele - kolm võitu -, saab näha juba eelseisval laupäeval, mil Jõhvis võõrustatakse Rapla TYCOt, kes on tabelis 8 võiduga seitsmes.

HITO - VALGA MAKS&MOORITS 77:64 (22:20, 22:13, 20:13, 13:18)

HITO punktid: Siim Laur 26, Joseph Prophet 25 (10 lp, 5 rs), Edvard Trumm 9 (7 lp), Janek Veedla 5 (11 lp). 

Valga punktid: Kristo Evart 18, Robert Peterson 15, Miguel Ortega 11, Viljar Veski 10.

Visketabavus: HITO 46,9% - Valga 32,9%. 

Lauavõitlus: HITO 47 - Valga 34.

Pallikaotused: HITO 9 - Valga 7.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles